Hírek

2008.07.31. 19:23

Bírái előtt Radovan Karadzsics

Tizenhárom év után először láthatta a világ csütörtökön Radovan Karadzsics igazi arcát: a dús arcszőrzetétől megfosztott volt boszniai szerb elnök először jelent meg a hágai Nemzetközi Törvényszék bírája, Alphons Orie előtt.

BAMA

A bíróság kérdéseire nyugodt hangon, szerbül válaszoló Karadzsics megerősítette: maga kívánja ellátni védelmét a bíróság előtt. A volt politikus közölte: szabálytalanságok történtek elfogásakor, amely nem is akkor történt, ahogy a szerb hatóságok közölték. Arra nem válaszolt, bűnösnek tartja-e magát az ellene felhozott 11 vádpontban, a legutóbb 2000-ben elkészített vádiratot ugyanakkor módosítja a bírói testület. Karadzsics azt állította: titkos megállapodást kötött Richard Holbrooke-kal, a háborút lezáró daytoni megállapodást tető alá hozó amerikai közvetítővel, miszerint ha eltűnik a közéletből, nem fogják a Nemzetközi Törvényszék elé állítani. A belgrádi Dnevni Avaz című lapnak nyilatkozó Holbrooke cáfolta, hogy létezne ilyen alku, egyben közölte: hajlandó a vád tanújaként részt venni Karadzsics hágai tárgyalásán.

Hogy ez mikor kezdődhet el, azt egyelőre csak találgatni lehet. A szerb politikus augusztus 29-ig kapott határidőt, hogy megválaszolja azt a kérdést, bűnösnek vallja-e magát, a vádirat előkészítése azonban több hónapot vehet igénybe – közölte a meghallgatás előtt Serge Brammertz főügyész.

Elnézést kért a CNN

Sajtónyilatkozatban kért elnézést a CNN közkapcsolatokért felelős alelnöke, amiért a keddi belgrádi zavargásról szóló riportjába egy tavalyi budapesti tüntetés képeit keverte. Nigel Pritchard nyilatkozatára csak azt követően került sor, hogy a washingtoni magyar nagykövetség is megkereste a hírtelevíziót – áll a Magyar Rádió tudósításában. A sajtóközlemény szerint a hibát az AP hírügynökség tévés szolgáltatója követte el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva