Hírek

2008.07.19. 14:30

Bontani könnyebb, mint építeni

Miután egy daruskocsi nekiment, elbontják a kőbánya-kispesti gyalogos-felüljárót. Korábban a bontás ellen több boltos is tiltakozott, most nem tehetnek semmit: kiköltöznek.

Vég Márton

Vannak még véletlenek. Éppen holtpontra jutott a hármas metró kőbánya-kispesti végállomásánál lévő gyalogos-felüljáró ügye, amikor a múlt héten egy figyelmetlen daruskocsi vezetője nekiment. Ennek köszönhetően sajnos nem volt mit tenni, mint elbontásra ítélni a sok vizet zavart szerkezetet. A helyiséget bérlő boltosoknak ezúttal már nem állt módjukban útját állni a munkának, ugyanis a helyszínre érkező független szakértő határozottan életveszélyesnek nyilvánította a felüljárót. Így a BKV azonnal hozzálátott eltüntetni a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi út felett átívelő monstrumot.

Mivel bontani mindig könnyebb, mint építeni, csütörtöki ottjártunkkor már igencsak szétkapott állapotban találtuk a szebb napokat is megélt építményt. Ugyanakkor a célzott rombolásnak is vannak komplikáltabb szakaszai: a teljes épületet áramtalanítják és leválasztják a közművekről. A gyalogosok többségét szemmel láthatóan nem nagyon érdekli, hogy a szemük láttára tűnik el a rondasága ellenére mégis sokak által, talán megszokásból kedvelt Köki egy darabja. Munkából jövet-menet azért néhányan csak megállnak nézelődni, búcsúzni a tudatosan lerohasztott szocreál képződménytől.

„Nem mondom, hogy az a daruskocsi szándékosan szorult be a felüljáró alá, de csak a vak nem láthatta előre, hogy nem fog átférni alatta” – mondta az egyik járókelő. Amúgy a gyalogosok már egy ideje nem használják a felüljárónak ezt a szakaszát. Az autóbuszok végállomásától hetek óta zebrán mennek át az úton, a túloldalon pedig egy ideiglenesnek mondott lépcsőn jutnak vissza a felüljáróra, majd onnan le a metróhoz.

Mozgólépcső persze nincs mindenütt, az öregek oldják meg valahogy.
Korábban a bontás ellen, amit a KÖKI Terminál bevásárlóközpont beruházója kezdett meg, több boltos is tiltakozott. A Fővárosi Bíróság is nekik adott igazat. Most azonban szombatig ki kellett üríteniük az üzleteket és a raktárakat, hogy a munkát a kivitelező zavartalanul elvégezhesse. Tudni kell, hogy a fellebbezés ilyen esetben nem késleltetheti a munka megkezdését, ráadásul életveszély-elhárítás esetén a szóbeli közlés is elegendő.

„Még vagy százszor fogok fordulni” – panaszolta a szintén kiürítésre ítélt patika egyik alkalmazottja, miközben talán fejfájáscsillapító dobozokat cipelt le a lépcsőn. A szemközti cukrászdából már a szekrényeket költöztetik ki. Itt már garantáltan nem vesz senki krémest, rétest vagy tortát, bár rendelést telefonon még felvesznek. A húsbolt nyitva van, de nem vesz senki húst. Nem az élelmiszerválság miatt. Sokáig kitartott a környék egyetlen köztéri toalettje is, de már bezárt. Szükség esetén marad a bokor. Az viszont ingyenes.

Már áprilisban bontani akartak

Kőbánya-Kispest metróvégállomás környékét az R-Co Ingatlanforgalmazó Zrt. építené át, a tervek szerint 2009-re új, háromszintes komplexum épülne, benne barkácsáruházzal, hipermarkettel, két szinten irodákkal. Külön épületrészben kapna helyet a jelenlegi BKV-gyalogos-felüljáró, a buszvégállomás irodái és egy mozi is. A Fővárosi Bíróság ítélete alapján az építkezést egyelőre leállították, a döntés ellen a beruházó fellebbezett. A most életveszélyessé vált gyalogosfelüljáró-részt már áprilisban le akarták bontani, az ottani – a háromszintes épületkomplexum megvalósítása ellen tiltakozó – boltosok azonban ezt nem engedték, a felek dulakodni is kezdtek, és a rendőrségnek is a helyszínre kellett vonulnia. A bontást végül leállították.

Miután egy daruskocsi nekiment, elbontják a kőbánya-kispesti gyalogos-felüljárót. Miután egy daruskocsi nekiment, elbontják a kőbánya-kispesti gyalogos-felüljárót. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva