Hírek

2008.07.05. 05:43

Budapest megfutamodott

A Kincsem Parkban vasárnap rendezik a 86. Magyar Galopp Derbyt, amelynek legnagyobb kérdése, hogy 35 esztendő után vajon ismét kanca - Lady Kata vagy Possibellinó - halad-e át elsőként a célvonalon.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="280"] Idén hat-nyolc ló is favoritnak számít, hiszen Overdose nem itthon versenyez - fotó: Kallus György
[/caption]A Kincsem Park legnagyobb vasárnapi rendezvénye ingyenes. A program 11 futamból áll, csúcspontja a 11 millió forint összdíjazású Derby lesz: 13 ló és zsoké áll rajthoz és a szakértők szerint nincs elsőszámú favorit. A hozzáértők öt-hat lovat is esélyesnek tartanak. Közöttük két kanca is van. A magyar Lady Kata és a brit Possibellinó. Ez azért érdekes, mert több mint harminc éve nem volt kanca a győztes a Magyar Derbyn. A leghíresebb magyar ló, Overdose azonban nem indul.
– Nem túlzás, az egész lovasvilág Overdos-tól hangos – mondta Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft ügyvezetője. – Overdose valóban csodaló. Nyolc futamból, nyolcat nyert, ebből ötöt pályacsúccsal és a többit is fölényesen. Overdose is három éves, tehát egyértelmű, hogy mindenkit az érdekel, itt lesz-e. Sajnos nem. Hamburgban indul. A németországi verseny ugyanis sokkal jobban fekszik neki, mivel az rövidebb táv.

A Magyar Galopp Derby 2400 méteres verseny. Itt hagyományosan csak hároméves angol telivér lovak indulhatnak. Éppen ezért minden négylábúnak, életében csak egy esélye van, hogy megnyerje ezt a futamot. A szervezők szerint a mostani, minden idők legerősebb mezőnye lesz, így ha az időjárás vasárnapig enyhül, akár a pályacsúcs is elképzelhető. A mezőny nemzetközi lesz, hiszen a 13 zsoké közül - melyből három már nyert Derbyt - hat magyar, hét pedig külföldi. A lovak tekintetében csak három magyar tenyésztésű, lesz német, lengyel, brit, ír és amerikai ló is. Az elmúlt négy alkalommal német tenyésztésű mének nyerték a Derbyt.

„A nagy lovisok úgy tartják, hogy az egy lóversenynek jót tesz, ha nincs favorit – mondta Vajtó Lajos. – Ebben az esetben hat-nyolc ló is favoritnak számít. Nagyon erős a mezőny. Olyannyira, hogy többen vissza is léptek. Úgy volt például, hogy indul nálunk Budapest. Ez a ló egy cseh milliárdos tulajdona, aki félmillió fontot, azaz 150 millió forintot fizetett Budapest nevű lováért. Minden vágya az volt, hogy három évesen elhozza Budapestre és a Magyar Derbyn induljon vele, de a mezőny hallatán meggondolta magát.”

Belépés csak hároméveseknek

Évszázados hagyomány, hogy a Magyar Galopp Derby indulói csak hároméves telivérek lehetnek. Ennek az az oka, hogy ez a Derby eredetileg egy tenyész verseny volt. Ez az oka annak is, hogy herélt lovak nem is indulhatnak a versenyen. A versenylovak három éves korukban mutatják a legjobb formájukat, ilyenkor vannak a csúcson. Ezért alakult úgy, hogy csak három éves lovakkal lehet nevezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva