Hírek

2008.07.15. 18:32

Dinnyeborogatás után jöhet a folytatás

Újabb dinnyedobáló tiltakozó akciókra kerülhet sor, ha az Auchan nem emeli a görögdinnye árát. A termelők az ellen tiltakoznak, hogy az áruházlánc alacsony áron kínálja a dinnyét, és a felvásárlási ár is igen alacsony.

Ambrus Vilmos

Összetört dinnyék a betonon, elégedetlen termelők, a még épen maradt gyümölcsöket elvinni próbáló nézelődők – lassan megszokottá válik ez a látvány az Auchan-áruházak parkolójában. Kedden reggel a hipermarketlánc soroksári áruháza előtt tiltakoztak a dinnyetermesztők termésük földre borításával. A békési gazdák már másodszor választották látványos demonstrációjuk helyszínéül a főváros határában lévő Auchan-áruházat, ők az alacsony felvásárlási, valamint eladási árakon háborodtak fel. Mintegy 50 dinnyetermesztő öntötte, hajigálta, dobálta, vágta földhöz termését a parkolóban.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Újabb dinnyedobáló tiltakozó akciókra kerülhet sor, ha az Auchan nem emeli a görögdinnye árát. A termelők az ellen tiltakoznak, hogy az áruházlánc alacsony áron kínálja a dinnyét, és a felvásárlási ár is igen alacsony.
[/caption]

Tiltakozásukat, dühüket az váltotta ki, hogy az Auchan korábban 49 forintért árulta a görögdinnye kilóját. Ezt az árat azonban később, éppen a dinnyeborogatás hatására, 65 forintra változtatta. Karsai József, a békési gazdák tiltakozását szervező MSZP-s országgyűlési képviselő lapunknak elmondta: sikeresnek tartja az akciót, mert éppen annak eredményeképpen emelt árat az Auchan.

„Ám ez még mindig elfogadhatatlan számunkra, még akkor is, ha most már a 65-ről 68 forintra emelést fontolgatják, mert más nagyobb hipermarketekben, például a Tescóban és az Intersparban 79, illetve 89 forint a dinnye kilója” – hangoztatta a képviselő.

Karsai szerint a dinnyetermesztők elszántak: tiltakozó akciójukat addig folytatják, amíg el nem érik, hogy az Auchan is legalább 79 forintért árulja a gyümölcsöt. A képviselő ugyanakkor tárgyalási hajlandóságukat is hangsúlyozta mondván, készek tárgyalni a hipermarkettel, és ha kell, gazdaküldöttség vonul az Auchanhoz a megegyezés érdekében.

Kérdésünkre a szocialista képviselő elmondta azt is, a további tiltakozás esetén a békésiekhez a szabolcsi és a jászsági termelők is csatlakoznak.

Hogy lesz-e további dinnyehajigáló és -dobáló látványosság, még nem tudni, de a hipermarket tovább már nem akar árat emelni. Gillemont Katalin, az Auchan vezérigazgatójának munkatársa a távirati irodának elmondta: a társaság komoly gesztust tett a termelők megnyugtatására azzal, hogy emelte a dinnye árát. A gazdáknak viszont figyelembe kell venniük, hogy az Auchan elsődleges szempontja a vevők érdeke. Az Auchan úgy gondolja, hogy a dinnye jelenlegi beszerzési ára alapján nem indokolt nagyobb mértékű áremelés.

„Nincs konjunktúrahelyzet, nincs túltermelés, jó a dinnye minősége. Semmi sem indokolja az alacsony eladási árat” – vélekedett a kialakult helyzetről Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Kérdésünkre a szakember kifejtette: ebbe a szituációba nyúlt bele az Auchan. Mártonffy szerint az áruházlánc vevőket akart szerezni az alacsony árral. A szakmai szervezet vezetője úgy látja, jogos volt a dinnyetermesztők reakciója.

A Fidesz az agrárminiszterrel tárgyalna

Gráf József agrárminiszterrel tárgyalna a Fidesz az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről. Erről az ellenzéki párt elnöksége határozott, és fel is hatalmazott egy szakpolitikust a miniszter megkeresésével. Gráf József azonban gyorsabb volt: közleményben tudatta, nem támogatja a Fidesz szándékát, mert az élelmiszerek áfájának csökkentésére irányuló javaslat nem nevezi meg a kieső bevételek forrását, és megvalósítása több kárt okozna, mint amennyi hozadéka lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva