Hírek

2008.07.14. 15:42

Drákói szigorral csapnak le a britek a késelő fiatalokra

„Elfogadhatatlan, hogy valaki késsel járkáljon, vagy fenyegetőzzön az utcán. Ezután börtönbe kerül, vagy szigorú közmunkában részesül” – jelentette ki hétfőn Gordon Brown brit miniszterelnök.

F. K

A kormányfő az utóbbi négy nap tragikus mérlege miatt határozta el magát a drákói szigor bevezetésére. Alig néhány nap alatt ugyanis hat fiatalt késeltek halálra Londonban, egy a húszas évei elején járó férfit pedig életveszélyesen megsebesítettek. A kormányfő ennek kapcsán azokat a „problémás családokat” is megemlítette, akiknek gyermekei előszeretettel használnak kést az utcán.

A brit törvények ugyan tiltják bármiféle kés vagy fegyver eladását 18 éven aluliaknak, a News of the World, a legnagyobb vasárnapi hetilap tényfeltáró riportja szerint a boltok többsége semmibe veszi a tilalmat. A lap megbízásából három 16-17 éves fiatal keresett fel 31 üzletet, amelyek közül 22–ben kiszolgálták őket, általában anélkül, hogy rákérdeztek volna a korukra. A három fiatal – két fiú és egy mindössze 16 éves lány – fél nap alatt összesen 33 különböző kést vásárolt, minden akadály nélkül. Ennek most a kormányzati szigor véget vet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva