Hírek

2008.07.12. 14:33

Düh és dinnye zúdult az Auchanra

Karsai József szocialista politikus állt azoknak a gazdáknak az élére, akik több száz mázsa dinnyével árasztották el a soroksári Auchan áruház parkolóját. A termelők így tiltakoztak az áruházlánc 49 forintos árletörő akciója ellen.

Sz. B.

Karsai József vezetésével több száz mázsa dinnyét borítottak a dél-békési gazdák szombat reggel az M5-ös autópálya fővárosi bevezető szakaszánál működő Auchan áruház parkolójába. A kedélyeket az áruházlánc péntekkel meghirdetett akciója kavarta fel, a hipermarket polcaira ugyanis jóval a piacon jelenleg jellemző ár alatt, kilónként mindössze 49 forintért került ki – az egyébként importból származó – gyümölcs.

A szocialista párti országgyűlési képviselő szerint hatalmas kárt okozott az Auchan áruházlánc a dinnyetermelőknek azzal, hogy ezért a nevetséges összegért árulja a gyümölcsöt. Karsai elmondta: Mezőkovácsháza térségében tíz településen, 3 ezer hektáron termelnek dinnyét, ami legalább tízezer ember megélhetését jelenti. A multinacionális cég a 49 forintos akciójával – a képviselő szerint – azt érte el, hogy a német és lengyel piacra szánt dinnye felvásárlási ára 26 forintra, a hazai piacra szánt termék ára pedig 20-22 forintra csökkent. Ilyen alacsony felvásárlási ár mellett tönkremennek a termelők – mondta Karsai József. Hozzátéve: a jó minőségű magyar dinnyét még az országutak mentén is legkevesebb nyolcvan forintért árusítják. A szocialista „botrányhős” szombat délelőtt telefonon beszélt az áruházlánc beszerzési vezetőjével, és abban maradtak, hogy hétfőn ismét tárgyalnak egymással. A képviselő azt szeretné elérni, hogy legalább 89 forintra emelkedjen a dinnye fogyasztói ára az áruházban. Ha mégsem sikerülne megállapodni, akkor a jövő hét második felében folytatják a tiltakozást, újabb és újabb áruház parkolóját terítik be dinnyével – jelentette ki.

Tavaly is komoly piaci zavarokat okozott, hogy az áruházláncok fillérekért árusították a gyümölcsöt, ám nem ez az egyetlen árcsökkentő katalizátor. A gazdák bosszúságát tovább fokozta az elmúlt hetekben a dinnyét részben feketén felvásároló és értékesítő, gyakran telephellyel és engedéllyel sem rendelkező „kereskedők", a nepperek tevékenysége. A napokban több nyugat-európai kiskereskedelmi lánc polcairól is lekerült a magyar dinnye, miután a nepperek éretlen gyümölcsöt szállítottak ki. Több esetben pedig külföldről, jobbára a Balkánról származó dinnyét kevertek a jobb minőségű magyar áru közé. A piaci problémák felkeltették a kormányzat figyelmét is, a hatóságok fokozott ellenőrzéssel készülnek a következő két hónapra.

A tervek szerint elsősorban a dinnyetermelő és az üdülőkörzetekben tartanak majd nagyobb szabású razziákat, amelyek során szigorúan ellenőrizni fogják a kereskedők telephely- és árusítási engedélyét, valamint a számlaadási gyakorlatát. A becslések szerint az idén 180-200 ezer tonnás dinnyetermésre lehet számítani; ennek 60 százaléka külföldön talál gazdára, jobbára Nyugat- és Észak-Európában, valamint Cseh- és Lengyelországban. A hozam tág határok között változhat: van, ahol hektáronként 20, máshol viszont akár 70-80 tonnát is betakaríthatnak. Ami a piacot illeti, becslések szerint a teljes forgalom 35-40 százalékát teheti ki a szürke- és a feketekereskedelem.

A meggypiacról gyűjt adatokat a Gazdasági Versenyhivatal

Hatvan napja van a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy elbírálja a Magosz július 2-i bejelentését, ami szerint több vállalkozás jogsértő módon összehangolta az idei meggy-felvásárlási árakat. Ez pedig – a hivatal közleménye szerint – felvetheti a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés lehetőségét is. Ha indokolt, a Versenyhivatal a beszerzett adatok alapján versenyfelügyeleti eljárást indít. Ennek keretében meghallgatja a bejelentőket, valamint a kialakult piaci helyzetre vonatkozóan tényszerű információkat és adatokat szerez be, majd elvégzi mindezen információk értékelését.A GVH tájékoztatása szerint július 8-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara is hasonló tartalmú bejelentést tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva