Hírek

2008.07.24. 07:48

Egy kávényi idő alatt készül el a kötött, fűzött könyv az internetről

Megerősítheti a könyv és a hagyományos kereskedés pozícióját a virtuális hozzáféréssel szemben az a digitális gyorsnyomtató berendezés, amely a közelmúltban lépett működésbe brit könyvesboltokban.

BAMA

A vásárló bemegy a könyvesboltba, kér egy művet, leül a kávézóban, és mire megitta a kávéját, kézbe veheti a frissen készült könyvét, amely olyan, mint egy hagyományos, nyomdából kikerült példány. Holott a boltban levő digitális nyomtató-, kötő- és ragasztógépen állították elő, mindössze hét  perc alatt, lemezen tárolt tartalom alapján.

Stílusosan Espresso Book Machine-nek hívják ezt a mindössze 2-3 négyzetméteren elférő berendezést, amelyet először Amerikában alkalmaztak, de júniustól a főként tudományos és felsőoktatási kiadványokat megjelentető brit Blackwell kiadó könyvesbolti hálózatában is üzembe helyeztek.

Az Országos Széchényi Könyvtár mintegy húszezer darabos digitális könyvgyűjteménye a világhálón is elérhető. Hasonló módszerrel ezek közül is bármit ki lehet nyomtatni. Igaz nem hét perc, hanem néhány óra alatt, a jogdíj miatt azonban elég drágán, legalább négyezer forintot kell fizetni érte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva