Hírek

2008.07.11. 17:06

Egy új intézmény létrehozását sürgetik a Lipót helyett

„Nem azzal volt gondunk, hogy megszűnt egy intézmény, hanem azzal, ahogyan megszűnt” – mondta pénteken sajtótájákoztatón Borza Beáta, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalának főosztályvezetője az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásáról.

K. T.

A szakértő szerint a máig nem jöttek létre azok a helyettesítő-intézmények, ahol az OPNI egykori betegeit kezelnék. „Így pedig sérülnek a betegek állampolgári jogai” – jelentette ki. Hozzátette: már a bezárás idején látni lehetett, semmilyen alkotmányos indok nem szól az OPNI bezárásáról. A sajtótájékoztatón ott volt Lehóczky Pál, a pszichiátriai társaság főtitkára, Füredi János, a szakmai kollégium titkára és Németh Attila, a pszichiátriai társaság elnökségi tagja. Mind egységesen foglaltak állást abban, hogy egy országos központi intézménynek kell a nemrégiben felszámolt OPNI helyébe lépnie. Hangsúlyozták, ilyen intézmények világszerte léteznek, az Egyesült Államoktól Indiáig.

„Nem az ágyszám hiányzik. De látni kell annak kölcsönös előnyeit, ha egy intézmény fogja át a különböző területeket a diagnózistól a terápián át a módszertanig” – világította meg a problémát Lehóczky Pál. Borza Beáta hozzátette, az OPNI bezárása óta gyakori jelenség, hogy az egykori „lipótos” betegek hajléktalan-otthonokban bukkannak fel. A résztvevők hangsúlyozták: bíznak az új miniszterben, Székely Tamásban, az eddigi tapasztalataik vele kapcsolatban nagyon előremutatóak voltak. Lapunk megkeresésére az Egészségügyi Minisztérium közölte: jelenleg is külső szakértők bevonásával tanulmányozzák az üggyel kapcsolatos ombudsmani jelentést. Az ezzel kapcsolatos értékelésről a miniszter hamarosan tájékoztatja a közvéleményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva