Hírek

2008.07.26. 20:06

Ellepték az ikrek Szigethalmot

Ritkán van egy négyzetméteren egynél több ikerpár Magyarországon. Ezt hazudtolta meg a szombati Országos Ikertalálkozó, ahol inkább azok voltak kisebbségben, akiknek nincs hasonmásuk. A többéves múltra visszatekintő rendezvényen hazánk legidősebb ikerpárja is ünnepelt.

Hampl Márta

„Most akkor melyikőtök Tomi és melyikőtök Gábor?” – ráncolta a homlokát a kétségbeesett nagymama. A két gyerek ugyanis szakasztott mása volt egymásnak, mindössze az eltérő színű cipőfűző árulkodott arról, hogy szó sincs szemkáprázatról, hanem valóban duplán, netán triplán lát egy embert. Ez azonban egyáltalán nem volt egyedi eset, főleg nem szombaton, hiszen kilencedik alkalommal gyűltek egybe az ikrek az Országos Ikertalálkozón, Szigethalmon. A szervezők több mint 500 ikerpárt vártak a szombati találkozóra, a szigethalmi sportpályára. Voltak olyan testvérpárok, akik babakocsiban, és voltak, akik már csak járóbottal tudtak ellátogatni a színes kavalkádra, ami kétségkívül az egyik legnagyobb esemény volt a Pest megyei településen az elmúlt pár hónapban.[caption id="" align="aligncenter" width="450"] Idén is minden korosztály képviseltette magát a kiváló hangulatú szigethalmi ikerfesztiválon – fotó: Darnay Katalin
[/caption]

Már kora reggel lázas készülődés verte fel a nyugodt kisváros életét, sorra állították fel a körhintákat és különböző vurstlis sátrakat. Lassan azonban az ikrek is elkezdtek szállingózni a sportpályára, s délelőtt tíz órakor már lépni sem lehetett a testvérkavalkádtól. Ekkorra már kisebbségben voltak a hasonmás nélküli emberek, s elindult a rendezvényt megnyitó ikermenet. A tavalyi szépségkirálynő testvérpár vezette, a menetet dobpergés és anyukák, apukák hada kísérte. A feszesnek nem igen mondható tempót azonban a 74 éves Marika és Éva néni már nem nagyon bírta.

„Magas a koleszterinszintünk, és már az ízületeink sem olyan jók” – panaszkodott Marika néni kettőjük nevében is. Nem is volt ez olyan meglepő, hiszen elmondásuk szerint igaz a hiedelem, miszerint az ikreknek szinte azonos gondjaik-bajaik vannak. Arról nem is beszélve, hogy saját magukat egyáltalán nem találják különlegesnek vagy cirkuszi mutatványnak, szerintük az lenne a furcsa, ha nem lenne hasonmásuk. Ugyanígy vélekedett Andris és Marci is, akik annak ellenére ilyen bölcsek, hogy épp az Országos Ikertalálkozó napján töltötték be 14. életévüket.

Mindeközben már nagyban rotyogott a birkapaprikás valamint a gulyásleves a bográcsokban, hiszen a főzőverseny elengedhetetlen kelléke az ikres mulatságnak. „Saját recept alapján főzök, így nem is kérdéses, hogy én nyerem meg a bográcsfőző versenyt” – kérkedett János, akinek birkapaprikás rotyogott az üstjében. Természetesen mindenki az első helyért forgatta szorgalmasan a fakanalat, a zsűri azonban egyetlen csapat főztjét találta a legínycsiklandóbbnak. A nap főattrakciója azonban kétségkívül az ikerszépségverseny volt, amelyre több mint 25 fiatal testvérpár jelentkezett. A gyönyörű lányok közül azonban csak egy testvérpár mondhatja magáénak a Magyarország legszebb ikrei címet. A címmel járó koronát a tavalyi szépségkirálynők, Orbán Asztrid és Alexandra adták át.

Mitől iker az iker?
Az egypetéjű ikrek, mint azt a nevük is mutatja, egyetlen petesejtből jönnek létre, amely a megtermékenyítés után két különálló sejtté osztódik. A sejtekből két különálló embrió, majd magzat fejlődik ki. Miután az egypetéjű ikrek közös petesejtből származnak, mindig egyneműek, és többnyire a megszólalásig hasonlítanak egymásra. Két- vagy többpetéjű ikrek ezzel szemben úgy jöhetnek a világra, hogy az anyuka rendhagyó módon egyszerre több petesejtet érlel, és ezeket egy-egy spermium külön termékenyíti meg. A születendő gyermekek neme így eltérhet egymástól. A többpetéjű ikrek valójában olyanok, mintha egyszerűen csak testvérek lennének, azzal a különbséggel, hogy egyszerre jönnek világra.

A legidősebb ikerpár
Kiss Irénke és Jolán idén töltötték be 97. életévüket, s ezzel Magyarország legidősebb ikerpárja lettek. A testvérek egy óra eltéréssel, 1911-ben látták meg a napvilágot, s elmondásuk szerint kitűnő egészségnek örvendenek. Ezt igazolta az is, hogy szombaton is részt vettek az Országos Ikertalálkozón, amelyet eddig még egy alkalommal sem hagytak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva