Hírek

2008.07.15. 12:34

Eltemették Baczony László újságírót, gyorsíróbajnokot

Végső nyugalomra helyezték kedden Baczony Lászlót, az MTI nyugdíjas újságíróját, Magyarország örökös gyorsíróbajnokát a rákoskeresztúri Új köztemetőben. Hamvait római katolikus szertartás keretében a családi sírba helyezték el; a ravatalnál Lestár Éva gyorsíró világbajnok mondott beszédet.

MTI

Baczony László életének 88. évében, június 5-én hunyt el. 1920. november 27-én született Vácott. Középiskolai tanulmányai befejezése után Budapesten államtudományi doktorátust szerzett. 1950 elején lett a Magyar Távirati Iroda munkatársa, mint gyorsíró. Akkoriban a parlamenti ülések jegyzőkönyveit az MTI  munkatársai készítették, Baczony László eredményesen kamatoztatta  kivételes tudását: a percenkénti 450 szótagos sebességű beszédet is  kiválóan lejegyezte, és hűen visszaadta. Több mint harmincszor nyerte meg a magyar gyorsíró bajnokságot.  Nagy sikerrel szerepelt a nemzetközi versenyeken, amelyeken mindig a legjobbak között volt. Magyarország örökös gyorsíróbajnoka nyugdíjba vonulása után még éveken át gyorsíróként dolgozott a parlament ülésein. Baczony Lászlót az MTI saját halottjának tekinti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva