Hírek

2008.07.05. 20:00

Eltörölnék a fizető parkolást

Tanúként hallgatta ki a rendőrség azt a parkolóőrt, aki több társával együtt azt állítja, hogy néhány ellenőr zsebbe kapott pénzért cserébe elnézte, hogy csaknem ezer autós nem vesz parkolójegyet.

Vég Márton

Négy órán át hallgatta ki a rendőrség azt a parkolóőrt, aki a fenyegetések ellenére vallomást tett a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. vitatható ügyeiről. Duka József, a cég egykori alkalmazottja név szerint megjelölte a bűnösöket. A rendőrök azután kezdtek el élénk érdeklődést mutatni az egykori parkolóőr iránt, miután nyilvánosságra hozta: parkolási díj fizetése helyett arra kellett kötelezniük az autósokat, hogy „zsebre fizessenek”. A pénzből pedig a feletteseiknek is juttattak. „Mivel ügyfelemet és családját többször életveszélyesen megfenyegették, a rendőrség felajánlotta a védelmét” – nyilatkozta a kihallgatás után Karászi Viktor.

Az ügyvéd hozzátette: a részletes feltáró vallomásban különböző helyszíneket is megjelölt Duka, ahol a pénzátadások történtek. A rendőrségi eljárással párhuzamosan a parkolási társaság belső vizsgálatot is indított. Az ügyben érintett őrök ugyanakkor kifogásolják, hogy a vizsgálatot ugyanaz a személy vezeti, aki az egész rendszer működtetője volt, és aki heti 800 ezer forintos „sarcot” kapott.
Bár az ügy még messze nem zárult le, mindenesetre az Emberibb Parkolásért Mozgalom már nyílt levélben fordult a kormányhoz, hogy tegye rendbe a fizetős parkolás körüli problémákat.

Véleményük szerint a nyilvánosságra került korrupciós ügyek, illetve a jogi aggályok egész sora miatt szükséges a parkolás jelenlegi rendszerének felülvizsgálata és újraszabályozása. „Amíg a befolyó pénzek nem a köz kasszájába kerülnek, amíg a felhasználás módja nem rendeződik megnyugtatóan, és a rendszer tiszta működése ezt nem teszi újra elfogadhatóvá, szüntessék meg a fizető parkolást!” – fogalmaznak közleményükben. Komoly problémának látják azt is, hogy a parkolási díjakból befolyt összegeket szemmel láthatóan nem fordítják a budapesti közösségi közlekedés, illetve az utak fejlesztésére.

„Nem használ a napokban kirobbant korrupciós botrány a parkolási társaságok megítélésének” – mondta a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás igazgatója. Tóth József szerint ők eddig is komoly előírásokat szabtak munkavállalóiknak, hogy minimalizálják a korrupció lehetőségét. Így például nem lehet náluk készpénzben több, mint kétezer forint, és nem válthatnak pénzt az autósnak. „Mi nem ismerünk olyan ügyet, amelynél vagy az ellenőr vagy az autós ellen vádemelés lett volna” – szögezte le.

Tudni kell, hogy ma a fővárosban az egyik legdrágább dolog a közút és az ott található parkolóhely, mivel abból található a legkevesebb. A fővárosi önkormányzat közlekedési ügyosztálya szerint elsősorban a tömegközlekedést kell fejleszteni, de támogatják, hogy a jelenleginél nagyobb számban épüljenek földalatti parkolóházak. Ezt követően néhány éven belül szeretnék megszüntetni a főváros jelentős területén megengedett – és a helyi lakosok részére biztosított – ingyenes parkolási lehetőséget.

Vég Márton -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva