Hírek

2008.07.15. 08:39

Engedett az Auchan, ám a gazdák szerint nem eléggé

A gazdák a fővárosba értek, és 120 tonna dinnyét zúdítottak két áruház elé. Időközben az akció hatására a francia érdekeltségű Auchan áruházlánc sajtóközleményt juttatott el lapunkhoz, miszerint 65 forintra emeli az árat.

As-Network - BEOL.hu

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Huszonegy teherautóról szórták a gazdák a dinnyét - fotó: Schmidt János
[/caption] Reggel fél hét előtt kezdték el leborítani a dinnyéket a termelők a Békésből és a Jászságból érkező összesen 21 teherautóról a soroksári Auchan parkolójában. Ez már a második hasonló akciójuk. A termelők az ellen tiltakoznak így, hogy az áruházlánc 18 forintra szorította le a gyümölcs kilónkénti felvásárlási árát, holott a termelők költsége minimum 45 forint – mondta el a gazdákat képviselő Karsai József szocialista képviselő.

Az elmúlt napok eseményeinek hatására, s annak érdekében, hogy a feszültséget csökkentse, az Auchan Magyarország úgy döntött, hogy 2008. július 15-től 65 Ft/kg-os áron értékesíti a görögdinnyét. Az Auchan Magyarország Kft. hosszú évek óta partneri viszonyban áll a magyar agráriummal, és kiváltságos kapcsolatokat ápol számos magyar termelővel. Az Auchan mindenkor fontosnak tartja, hogy harcoljon a vásárlóerő növekedéséért. A mostanában jelentkező nehézségek közepette, amikor az élelmiszer-alapanyagok, valamint az olajárak jelentősen emelkednek, az Auchan továbbra is a vásárlók érdekeit képviseli – olvasható az áruházlánc közleményében.

Mindezek ellenére – információk szerint – tovább folytatják a dinnyeborítást a gazdák. Azt akarják elérni, hogy az áruházláncok legalább 79 forintért árulják a dinnyét. Ebböl a termelök haszna 40 forint lenne – mondta az akció szervezöje, Karsai József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva