Hírek

2008.07.28. 06:14

Európának jó lesz a ronda zöldség is

Véget érhet a kifogástalan zöldségek és gyümölcsök kora. Az EU 26 olyan minőségi szabályt szüntetne meg a jelenlegi 36-ból, amely például a termék méretét és alakját is előírja. A szakértő szerint a szabályrendszer lazítása a minőség rovására fog menni.

Hampl Márta

Több mint két tucat forgalmazási-minőségi szabványt vonna vissza az Európai Bizottság. Jelenleg 36 olyan előírás van érvényben, amely a kereskedelmi forgalmazásra szánt zöldségek és gyümölcsök küllemét szabályozza. Így például azt, hogy egy eladásra szánt extra minőségű banán nem lehet túlzottan görbe, és nem lehet rövidebb 14 centiméternél. Az EU túlszabályozottnak tartó bírálók kedvenc normái közül a tervek szerint 26-ot visszavonnának.

Első hallásra talán abszurdnak tűnnek a termékenként több oldalas rendeletek, ám voltak ennél sokkal elvetemültebb javaslatok is egykor Brüsszelben. Az egyik legemlékezetesebb példa, amikor az uborka görbeségi szögét akarták meghatározni, vagy amikor a kicsavarodott testű répákat és az elferdült póréhagymákat akarták kitiltani az EU piacáról. „Az egyre magasabb árak és az egyre élénkebb piaci kereslet okán értelmetlen lenne kidobni a szemétbe a csúnya termékeket” – áll az EU illetékes bizottságának közleményében.

Mi lehet majd egyben csúnya és finom is?

- Sárgabarack, szilva, cseresznye

- Articsóka, avokádó

- Spárga, gomba

- Padlizsán, cukkini, uborka

- Bab, Borsó

- Kelbimbó, karfiol, fejes káposzta

- Répa, zeller

- Cikória, spenót

- Fokhagyma, póréhagyma, lilahagyma

- Földimogyoró, dió

- Sárgadinnye, görögdinnye

Azt azonban hangsúlyozták, hogy a „szépségtörvény" eltörlésének javaslata nem fog kiterjedni arra a tíz zöldség-, illetve gyümölcsfajtára, amelyből a legtöbb fogy az EU piacán. Így továbbra is szigorú előírásoknak kell majd megfelelnie az almának, a citrusféléknek, a kivinek, a fejes salátának, a barack- és nektarinféléknek, a körtének, az epernek, az édespaprikának, a szőlőnek, valamint a paradicsomnak. További 26 termékfajtáról azonban levenné a kezét a bizottság.

„A szigorú szabványrendszer valóban rengeteg fejtörést okoz a legtöbb termelőnek, mégsem tartom helyesnek, hogy eltörlik ezeknek a forgalmazási-minőségi szabályoknak egy részét. Magyarországon ugyanis így is hiány van a kiváló minőségű termékekből – főként dinnyéből, szilvából és őszibarackból –, így a szabályok lazításával csak tovább romolhat a helyzet” – véli Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A jelenlegi alaki szabványokkal való szakítás azonban egyelőre még csak az elképzelések és javaslatok szintjén jár, az unió tagállamainak mezőgazdasági miniszterei ugyanis leghamarabb októberben szavazhatnak erről a kérdésről.

Üvegszilánkok az élelmiszerben

Minden eddiginél több, több mint 7300 figyelmeztetés érkezett az európai élelmiszer-biztonsági gyorsjelző rendszeren (RASFF) keresztül 2007-ben – áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal most kiadott éves jelentésében. A 2006-os évhez hasonlóan tavaly is a halászati termékek kategóriája szerepelt a leggyakrabban. A RASFF-ben alapvetően kétféle jelzés használatos. Figyelmeztetésből 961, tájékoztatásból 2015 érkezett be 2007-ben. Mindkét jelzésnél élelmiszer-biztonsági kockázatról van szó, ám míg a figyelmeztetést akkor alkalmazzák, ha azonnali beavatkozásra van szükség – ilyenkor az egész EU-ban meg lehet tiltani egy termék forgalmazását. A 961 figyelmeztető jelzés közel ötödénél mikroorganizmusok, 9-9 százalékánál pedig idegen testek – például üvegszilánkok –, illetve nehézfémek okozták a szennyezést. A figyelmeztetések kétharmada az EU-ban előállított termékeket érintette.

- Articsóka, avokádó

- Spárga, gomba

- Padlizsán, cukkini, uborka

- Bab, Borsó

- Kelbimbó, karfiol, fejes káposzta

- Répa, zeller

- Cikória, spenót

- Fokhagyma, póréhagyma, lilahagyma

- Földimogyoró, dió

- Sárgadinnye, görögdinnye Üvegszilánkok az élelmiszerben Minden eddiginél több, több mint 7300 figyelmeztetés érkezett az európai élelmiszer-biztonsági gyorsjelző rendszeren (RASFF) keresztül 2007-ben – áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal most kiadott éves jelentésében. A 2006-os évhez hasonlóan tavaly is a halászati termékek kategóriája szerepelt a leggyakrabban. A RASFF-ben alapvetően kétféle jelzés használatos. Figyelmeztetésből 961, tájékoztatásból 2015 érkezett be 2007-ben. Mindkét jelzésnél élelmiszer-biztonsági kockázatról van szó, ám míg a figyelmeztetést akkor alkalmazzák, ha azonnali beavatkozásra van szükség – ilyenkor az egész EU-ban meg lehet tiltani egy termék forgalmazását. A 961 figyelmeztető jelzés közel ötödénél mikroorganizmusok, 9-9 százalékánál pedig idegen testek – például üvegszilánkok –, illetve nehézfémek okozták a szennyezést. A figyelmeztetések kétharmada az EU-ban előállított termékeket érintette. Az Európai Bizottság visszavonná a szépségtörvényt Véget érhet a kifogástalan zöldségek és gyümölcsök kora, az Európai Bizottság több mint két tucat forgalmazási-minőségi szabványt vonna vissza. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva