Hírek

2008.07.15. 15:56

Év végére akár húszezer cég is megszűnhet Magyarországon

Az idei év első félévében 13 százalékkal több magyar cég ellen folyt vagy folyik fizetésképtelenség miatt cégeljárás, s húsz százalékkal több végelszámolás volt, mint 2007 hasonló időszakában – állapította meg a Coface Hungary hitelminősítő legfrissebb elemzése.

BAMA

Továbbra is az építőiparban és a kereskedelemben található a legtöbb fizetésképtelen vállalkozás. A Coface-előrejelzés szerint a közeli jövőben nem várható lényeges javulás. Úgy vélik, idén a sertés- és baromfitenyésztést kiszolgáló takarmányértékesítés és az élelmiszer-feldolgozó ipar kerülhet bajba. Kockázatos terület lehet továbbá az acél- és fémfeldolgozás, valamint az élelmiszer-ipari kiskereskedelmi beszállítás.

A legtöbb fizetésképtelenségi eljárás Magyarországon

(2008. első félév)

Budapest 30%

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 7%

Jász-Nagykun-Szolnok megye 3,81%

Nógrád megye 3,68%

A fizetésképtelenségi eljárások legnagyobb része hazánkban felszámolás (5601), illetve végelszámolás (5009). Mindösszesen tíz esetben indult csődeljárás, pedig épp ez az az eljárási forma, mely a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására irányul. (Nyugat-Európában jóval magasabb a csődeljárások aránya.) A közép-kelet-európai térségben Magyarországon a legmagasabb a fizetésképtelenségi arány – mutatott rá Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója. Hasonló méretű államokban évente mindössze pár ezer cég szűnik meg, nálunk ez a szám már 2008 első félévében tízezer. A legtöbb eljárást ebben az időszakban a fővárosban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folytatták. A 19 megye és Budapest közül mindössze a fővárosnak és négy térségnek (Tolna, Pest, Somogy, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyének) sikerült fizetési kockázatán javítani.

A fizetésképtelenség mögött – az elemzés szerint – Magyarországon javarészt a tudáshiány áll. Kockázatkezelési kultúra nem létezik. A szemléletváltás nem egy-két év múlva fog bekövetkezni, hanem 5-10-15 év múlva, amikorra a magyar gazdaság  olyan helyzetbe kerülhet, hogy újra versenyképessé váljanak azok a cégek, akik túlélik ezt a folyamatot.

Budapest 30%

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 7%

Jász-Nagykun-Szolnok megye 3,81%

Nógrád megye 3,68% -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva