Hírek

2008.07.28. 18:39

Félelem az új támogatástól

Nem hívták meg a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségét (Magosz) arra a minisztériumi egyeztetésre, amelyen az egyszerűsített gazdaságtámogatási rendszer, az SPS 2009. évi bevezetéséről volt szó.

A. V.

A gazdaszervezet azt nehezményezi, hogy a tárca csak a köztestületként működő Agrárkamarával tárgyalt. A Magosz nem támogatja az SPS 2009. évi bevezetését, s így álláspontjukat nem tudták kifejteni. "Az agrártárca ezen magatartása diszkriminatív és megosztó, amit a Magosz határozottan visszautasít" - írta közleményében a gazdaszervezet.

Szerintük nem lehet tudni, hogy az SPS-rendszer következményei milyen hatással lesznek a földhasználati viszonyokra, a birtokviszonyokra, a földbérleti díjakra, a föld árára, a tulajdon és a birtokszerkezet alakulására. A Magosz azt kéri a földművelésügyi tárcától, hosszabbítsa meg az egyszerűsített területalapú támogatási rendszer alkalmazását. Ezzel szemben Gráf József agrárminiszter azt mondja, az SPS által egyszerűbben és átláthatóbban lehet hozzájutni a támogatásokhoz.

Dinnye- és meggy- után almaháború jöhet?

Más kérdésben már engedékenyebbek a gazdák, és egyenesen Gráf Józseftől kérnek segítséget. A Magosz azzal fordul a tárca vezetőjéhez, tárgyaljon a termelőkkel és a feldolgozókkal, és egyeztessenek a léalma felvásárlási áráról. A szabolcsi gazdakörök ugyanis így szeretnék elkerülni az elmúlt hetekre jellemző árháborút. Emlékezetes: a közelmúltban a meggy- és a dinnyetermesztők is tiltakoztak a gyümölcsök alacsony felvásárlási ára ellen. "A miniszter úr segítéségét abban kérik a termelők, hogy ültesse egy asztalhoz a termelők és a feldolgozók képviselőit, és a gazdák tisztességes áron tudják értékesíteni az ipari almát" - írják a miniszternek a gazdák.

A. V. Dinnye- és meggy- után almaháború jöhet? Más kérdésben már engedékenyebbek a gazdák, és egyenesen Gráf Józseftől kérnek segítséget. A Magosz azzal fordul a tárca vezetőjéhez, tárgyaljon a termelőkkel és a feldolgozókkal, és egyeztessenek a léalma felvásárlási áráról. A szabolcsi gazdakörök ugyanis így szeretnék elkerülni az elmúlt hetekre jellemző árháborút. Emlékezetes: a közelmúltban a meggy- és a dinnyetermesztők is tiltakoztak a gyümölcsök alacsony felvásárlási ára ellen. "A miniszter úr segítéségét abban kérik a termelők, hogy ültesse egy asztalhoz a termelők és a feldolgozók képviselőit, és a gazdák tisztességes áron tudják értékesíteni az ipari almát" - írják a miniszternek a gazdák. Gráf József -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva