Hírek

2008.07.27. 18:46

Félezer kilométeren fenyeget az ár

Vasárnap már ötszáz kilométernyi folyószakaszon csaknem kétezer ember közreműködésével zajlott az árvíz elleni védekezés.

Hampl Márta

Vasárnap délután szinte egy időben tetőzött és apadt az ár a Hernádon. A Bodrogon azonban továbbra sem várható javulás, sőt vasárnap a Tisza megkezdte a tetőzést a szomszédos Ukrajnában. Bár a Hernád felső szakaszán már vasárnap megkezdődött az apadás, a folyó alsó szakaszán, Gesztelynél a becslések szerint 430 centiméterrel tetőzött az ár. A Hernád ezen szakaszán a valaha mért legmagasabb vízszint 474 centiméter volt. A Bodrogon sem csillapodott az ár, vasárnap délután már csaknem 50 kilométeren volt első fokú készültség. Három napon belül azonban már másodfokú készültség várható a folyónak ezen a szakaszán – tájékoztatta lapunkat Galambos Tamás, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság PR-vezetője. Hozzátette: az országban jelenleg összesen 468,5 kilométernyi folyószakaszon fenyeget az ár, ebből 71,5 kilométernyi szakaszon van harmadfokú árvízkészültség, ennek ellenére még senkit nem kellett kitelepíteni otthonából.

Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, hogy Ukrajnában, Técső közelében vasárnap délután tetőzött a Tisza: 12 óra alatt több mint két métert emelkedett a vízszint. Ennek oka, hogy a Tisza felső, kárpátaljai szakaszáról újabb árhullámok indultak el. A Tiszán a következő három napban harmadfok közeli vagy azt meghaladó tetőzésre számítanak a szakemberek, amely sehol sem közelíti meg a korábban mért legmagasabb szinteket. A Kraszna külföldi szakaszán még árad, vasárnap reggel hétkor Domahidánál 574 cm volt a vízállás, ami jócskán meghaladja a harmadfokú árvízkészültséget, ráadásul a szakemberek szerint további áradás várható.

Eddig mintegy százezer zsákot, 5000 köbméter homokot és 15 ezer négyzetméter fóliát használtak fel a védekezéshez, amelynek összköltsége mára 100 millió forintos nagyságrendű. A munkálatokban az elmúlt 24 órában 1950-en vettek részt. Vasárnap délután összesen 15 folyón és patakon, 445 kilométer hosszan zajlott első fokot meghaladó védekezés, ebből 149 kilométeren másodfokú, 71,5 kilométeres szakaszon pedig harmadfokú készültség volt érvényben. Eddig nyolc szakaszon rendeltek el belvízkészültséget, ez országosan több mint négyezer hektár földterületet érint. Az Árvízvédelmi ügyelet előrejelzése szerint hétfőn Tiszabecsnél 560 centiméteren fog tetőzni a Tisza. Bár ez 60 centiméterrel meghaladja a harmadfokú árvízkészültség szintjét, lapzártánkig még nem rendeltek el a folyónak ezen a szakaszán riadót.

Csökkentenék az árvízveszélyt a Hernád mentén
Több mint kétmilliárd forintba kerül azokon a Hernád menti településeken a körtöltések megépítése, ahol még nincs ilyen, és amely megléte estén viszonylagos biztonságban lehetnének a községek árvizek esetén – közölte Galambos Tamás. A töltések megépítésére az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az érintett önkormányzatok már megkötötték a támogatási szerződést. A kiviteli munkák várhatóan 2009-ben kezdődhetnek el.

Külföldön emberéleteket követel az árvíz
A Nyugat-Ukrajnát sújtó áradások és a viharos időjárás következtében tizenhárman vesztették életüket, csaknem 21 ezer lakóház és 18 ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá. A Románia északkeleti részén pusztító árvíznek vasárnapra már öt halálos áldozata volt. Máramarosban kritikus helyzetbe került körülbelül 200 turista, akik megpróbáltak a hegyvidéki üdülőhelyekről leereszkedni, de 1300 méter magasban az elmosott utak miatt megrekedtek. Megpróbálják elérni őket, élelmet, gyógyszert és meleg ruhát igyekeznek hozzájuk eljuttatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva