Hírek

2008.07.24. 14:13

Felsőoktatási fejlesztések - 26,6 milliárd forint hét intézménynek

Hét vidéki felsőoktatási intézmény közel 26,6 milliárd forintos fejlesztési forráshoz juthat a kormány szerdai döntése nyomán - hangzott el Gyurcsány Ferenc kormányfő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet az oktatási és a gazdasági miniszterrel közösen tartott.

mti

Gyurcsány Ferenc kiemelte: Magyarország jövője az oktatásában, a felsőoktatásában van. Ha Magyarország messzebbre és többre szeretne jutni középtávon, mint a régió többi országa, akkor az elmúlt egy évszázad egyik legátfogóbb felsőoktatási fejlesztési programját kell megvalósítani - hangsúlyozta, hozzátéve: a fejlesztések két szakaszban zajlanak.

A miniszterelnök kifejtette: alig van olyan felsőoktatási intézmény, amely az elmúlt hat évben ne lett volna kedvezményezettje a programnak. Értékelése szerint az eddigi döntések együttesen áttörést hoztak a magyar felsőoktatás minőségi megújításában. Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc úgy értékelt, hogy a mennyiségi és minőségi átalakítás folyamatát tekintve Magyarország a régió államai közül az élvonalban helyezkedik el.

Elmondta, hogy a kormány korábbi és szerdai döntései összesen 55 milliárdos fejlesztés lehetőségét teremtették meg a felsőoktatásban hazai és uniós források bevonásával az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. Mint elhangzott, zajlik a felsőoktatás tartalmi megújítása, a kétszintű felsőoktatás megteremtése, a minőség és teljesítményelvű szabályozás kialakítása.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter közölte, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként elsősorban olyan felsőoktatási pályázatokat támogatnak, amelyek döntően a műszaki, természettudományi és informatikai ismeretek oktatását segítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva