Hírek

2008.07.11. 16:21

Fidesz: káosz van a felsőoktatásban

Hatalmas káosz van a felsőoktatásban – mondta Ágh Péter fideszes politikus. Ezt szerinte az bizonyítja,hogy a következő tanévben nem növekszik az egyetemekre és főiskolákra felvehetők száma – írja az MTI.

BAMA

Ágh kifogásolta, hogy nem növelik a felsőoktatásba felvehetők keretszámát, amikor minél több piacképes diplomás emberre volna szükség. „A kisebbségi kormány csapdájában vergődik nem csak az ország, hanem az oktatás is.” Az ellenzéki politikus arra is kitért, hogy számos probléma mutatható ki az egyetemi szintű diplomát nyújtó mesterképzés akkreditációjában is. Az elmúlt évek tendenciáját értékelve Ágh Péter rámutatott: egyre kevesebben jelentkeznek továbbtanulni egyetemekre, főiskolákra, mert a családoknak egyre nagyobb terhet jelent ennek finanszírozása. A szociális válság már ezen a téren is kimutatható.

Ágh Péter arra is utalt, hogy az orvosi karokra felvehető diákok száma sem nőtt a tavalyihoz képest annak ellenére, hogy az illetékes szakmai szervezetek ezt kérték a kormányzattól. A politikus kijelentette: a jövőre felvehető 56 ezer fő nagyon alacsony szintű stagnálást jelent a felsőoktatási hallgatók számát tekintve. A felsőoktatásban továbbtanulók derékhadát jelentő érettségizők száma egyébiránt idén 85 ezerre csökkent a tavalyi 96 ezerhez képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva