Hírek

2008.07.30. 17:55

Folytatódik a romániai magyarok kötélhúzása

Hosszas huzavona után szerdán eldőlt, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) küldöttsége csütörtökön Marosvásárhelyen mégis találkozik egymással.

T. Z.

A tárgyaláson a felek újabb kísérletet tesznek arra, hogy megállapodjanak az ősszel esedékes romániai parlamenti választásokon való közös szereplésről. Mint ismert: a Markó Béla vezette RMDSZ múlt hét végi határidőig érvényes javaslatát a Szász Jenő vezette MPP előbb elutasította, majd vasárnap mégis elfogadta. Ezek után Markó egy interjúban kijelentette: „a javaslatunk visszautasítása, majd két napra rá való elfogadása azt mutatja, hogy az MPP-ben nincs egyetértés, a pártban kapkodás van és fejetlenség, és valószínűleg nem tudnak egy stabil politikai irányvonalat kialakítani”.

Az RMDSZ elnöke ezért felkérte Tőkés Lászlót a közvetítő szerepre, ám az európai parlamenti képviselő erre tegnap úgy válaszolt: hárompillérű megegyezést javasol az általa vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt között. Markó Béla úgy reagált: mivel Tőkés László nyíltan nem vállalja, hogy ő az RMDSZ-en kívüli csoportosulás vezetője, megpróbálnak egyezségre jutni magával az MPP-vel. Szász Jenő, az MPP elnöke elmondta: részt vesznek a megbeszélésen.

T. Z. Markó Béla -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva