Hírek

2008.07.04. 15:13

Gázártámogatás: az igénylők harmada csal

Rendkívül magas, csaknem egyharmados volt a jogosulatlan igénylők aránya a gázártámogatást igénybe vevők körében tavaly – tette közzé a Magyar Államkincstár (MÁK).

M. S.

Az állami támogatás elosztásáról gondoskodó szervezet mintegy 200 ezer igénylőt vett górcső alá, és a vizsgált ügyeknek csaknem a harminc százalékában fedezett fel a jogosultságot érintő valamilyen eltérést. Azoknak, akiket rajtakaptak, nem csupán az igénybe vett támogatás összegét kell visszafizetniük, de késedelmi kamattal is tartoznak az államnak. Az idei támogatásigénylők vizsgálata még nem kezdődött el – tette hozzá az államkincstár –; velük szeptembertől foglalkoznak behatóan. A tervek szerint mintegy százezer igénylőt vesz alaposan szemügyre a MÁK.

Jelentősen emelheti a következő két évben a gáz árát annak legfőbb európai szállítója, az orosz Gazprom – jelentette be eközben a társaság első embere. Alekszej Miller közölte: a jelenlegi, ezer köbméterenkénti négyszáz dolláros tarifa az év végéig ötszáz, a jövő év végére pedig akár ezer dollárra is emelkedhet. Miller ezt azzal indokolta, hogy a gáz árát az olajé határozza meg, és utóbbi rendkívüli dinamizmussal nőtt az idén. Az év eleje óta a fekete arany világpiaci jegyzésára ötven százalékkal emelkedett (az elmúlt egy évben pedig megduplázódott).

Szakértők szerint ha a Gazprom valóban ilyen mértékben emeli a gáz árát, akkor ez a magyarországi lakossági tarifákban is óhatatlanul jelentkezni fog. Kérdés persze, hogy az állam mennyit tompít a világpiaci dráguláson, ám a hozzáértők szerint az áremelkedés „begyűrűzését" tartósan nem lehet megakadályozni.

M. S. Gáz -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva