Hírek

2008.07.06. 19:02

Gyurcsánynál betelt a pohár

Gyurcsány Ferenc a melegfelvonuláson történtek miatt vasárnap azt kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak. A szélsőségek és az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet is felvetette a miniszterelnök.

Vég Márton

Hiába volt a mindent felülmúló rendőri készültség és a teljes arzenál felvonultatása, a dobálózást nem sikerült, de nem is lehetett megakadályozni szombaton a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták Meleg Méltóság napi budapesti felvonulásán. A menethez – az Erzsébet tértől az Andrássy úton a Hősök teréig – legfeljebb ezren mertek csatlakozni a heteroszexuális szimpatizánsokkal együtt és mindössze két busz araszolgatott a tömeg elején, illetve végén. Az egyik teherautó nem is a melegeké, hanem az SZDSZ-é volt. Ez a szervezők szerint a több napja tartó uszítás és megfélemlítés eredménye, de „nem a buszok száma, hanem az ember számít”. Már a gyülekezőnél egyértelmű volt, hogy az idei felvonulás jóval visszafogottabb lesz a tavalyinál. Kevesen voltak a provokatív öltözetben vonulók, páran viszont olyan világhírű művészek portréit tartották a magasba, akik nyilvánosan vállalták másságukat.

„Magyarországnak cselekedetben, politikai nézetben és gondolatokban is változtatásra van szüksége, elég volt a félelemből és a gyűlöletből, a Meleg Méltóság Napja a magyar méltóság napja” – jelentette ki Szetey Gábor volt személyügyi államtitkár a 13. alkalommal rendezett felvonulás megnyitóján. A volt politikus, aki egy évvel ezelőtt államtitkárként nyíltan felvállalta homoszexualitását, úgy fogalmazott: olyan közemberekre van szükség, akik kiállnak igazukért, megvédik értékeinket, mert Magyarországnak európai és demokratikus országként el kell fogadnia a másikat. Ugyanakkor elmondta azt is: azért távozott a politikából, mert nem lát esélyt Magyarország változására. „Sokan vannak ellenünk, de ők a jobb Magyarországgal állnak szemben, és a Meleg Méltóság napja nem a Magyar Gárda meneteléséről, szélsőségesek gondolatairól szól, hanem arról, hogy melegnek, romának, zsidónak lenni nem választás kérdése, viszont sorsunkat magunk irányítjuk” – mondta Szetey Gábor.

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] Hiába a hatalmas rendőri arzenál, a dobálást nem lehetett megakadályozni
[/caption]Ezután kettős rendőrsorfallal védve elindult a menet az Andrássy úton. A vonulás útvonalát végig kordonnal biztosították a nagy erőkkel jelenlévő rendőrök. Több mint 20 csapatszállító teherautó, mintegy 50 rendőrségi mikrobusz és járőrautó várakozott, a tér közelében vízágyú és több száz, védőpajzzsal felszerelt rohamrendőr állt készenlétben. Helikopterrel is ellenőrizték a környéket. Ennyi sem volt elég. A magukat ellentüntetőknek nevező rendbontók ugyanis a keresztutcákból tojással, paradicsommal, sörösdobozzal, krumplival, kövekkel, füstgránátokkal és kutyaürülékkel dobáltak és rázták a kerítést. Sokan a homoszexuálisokat gyalázó táblákat tartottak. A környék szórakozóhelyei megteltek az érdeklődőkkel. Sokan transzparensekkel, szivárványszínű napernyőkkel meneteltek.

A helyzet akkor durvult el igazán, amikor a menet a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínéhez ért, ott egy jól irányzott Molotov-koktél ugyanis felgyújtott egy rendőrségi kisbuszt. A zavargók megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. Emiatt változtatni kellett a felvonulás útvonalán, és végül mellékutcákon keresztül érték el az 56-osok terét. Itt a rendbontók újra teljes erővel támadták a melegfelvonulás résztvevőit, Molotov-koktéllal és petárdákkal dobálták őket. A kordonokat teljesen szétverték, de a rendőröknek vízágyút és könnygázt használva sikerült több irányba szétoszlatni őket. A körbezárt és rettegő homoszexuálisokat végül kisföldalattival menekítették ki a rendőrök.

Mindenkinél betelt a pohár

Gyurcsány Ferenc kormányfő a melegfelvonuláson történtek miatt vasárnap azt kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, „miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből." A szélsőségek és az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet is felvetette a miniszterelnök, egy Magyar Charta formájában, amelynek gyűlést hirdetett szeptember 6-ára.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a Magyar Köztársaság szégyenének nevezte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat. Pártja nevében szolidaritásáról biztosította mindazokat, akiket atrocitás ért. Leszögezte: társadalmi, politikai összefogásra van szükség, minden politikai erőnek el kell határolnia magát a történtektől, mert „nem lehet senki, még némaként sem cinkos”. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint ugyanazok az emberek támadtak rá a budapesti melegfelvonulás résztvevőire, akik a szélsőjobboldali politikai megmozdulásokon vesznek részt. „Összenő, ami összetartozik” – fogalmazott. Ugyanakkor elismerte, hogy ma kevés jogi fogódzó van a megbélyegzés és a kirekesztés ellen, az ilyen jogi kísérletek ugyanis hol a parlamenti kétharmados többség hiányába, hol az Alkotmánybíróság falába ütköztek.

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] Nyugaton békésen zajlanak a felvonulások
[/caption]Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője is elutasította a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját. Ugyanakkor a Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt a rendőrség továbbra sincs abban a helyzetben, hogy biztosítani tudja a köznyugalmat. Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese azt mondta, elutasítják, és mélységesen felháborítónak tartják a történteket, mert az erőszakot semmivel nem lehet igazolni. Hozzátette: a politikának hagynia kellene dolgozni a rendőrséget. Demszky Gábor főpolgármester főleg arra panaszkodott, hogy a rendbontók több millió forint kárt okoztak Budapestnek, miután megrongálták a városligeti öntözőrendszert, letaposták a virágokat és az ’56-osok terén felszedték a díszburkolat egy részét. Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány szerint a rendőrség megfelelően végezte munkáját. Példaként említette, hogy sikerült megakadályozni, hogy vegyszerrel és savakkal töltött tojásokat dobjanak a melegfelvonulás résztvevőire. Leszögezte: demokráciában nem lehet teljesen kiüríteni egy várost. Enélkül viszont nem lehet tökéletes védelmet biztosítani.

Nyugaton ünnepély, Keleten botrány

Minden eddiginél nagyobb melegfelvonulás volt szombaton Londonban. A népünnepély hangulatát öltő rendezvényen óvatos becslések szerint is félmillióan vettek részt. A menetet Boris Johnson, a város konzervatív polgármestere vezette rózsaszín kovbojkalapban. Több tízezer homoszexuális és leszbikus vonult fel nyugodtan körülmények között szombaton Kölnben és Madridban is. Korábban Berlinben is atrocitások nélkül zajlott le a Meleg Méltóság Napja. A bolgár rendőrség viszont őrizetbe vett mintegy hatvan jobboldali szélsőségest még június 30-án, akik megpróbálták szétkergetni Szófiában az ország első melegfelvonulását. A rendezvény keretében alig száz aktivista vonult át a bolgár fővároson, hogy tiltakozzon a hátrányos megkülönböztetés ellen.

Horn három pofont kapott, Oroszt eszméletlenre verték

Horn Gábor SZDSZ-es politikus a Városligeten keresztül hagyta el a fesztivál helyszínét, amikor három suhanc körbefogta. Először csak szidták, majd elkezdték köpködni, sörrel locsolni, aztán adtak neki három pofont. Végül civil ruhás nyomozók beültették egy rendőrautóba, és elhajtottak. Horn Gábor azt nyilatkozta, hogy nincs baja. Megtámadták a melegfelvonulás után Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselőt és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt is. Egyikőjük sem sérült meg. Lévai Katalin Szetey Gáborral együtt egy rendőrautóban hagyta el az 56-osok terét, miután véget ért a Meleg Méltóság Menete. Az ellentüntetők felismerték őket és rátámadtak a járműre. A rendőrautó ablakát beverték. Lévai a történtekről levélben tájékoztatja az Európai Parlament elnökét, a szocialista frakció vezetőségét, illetve a melegjogokkal foglalkozó szervezet irányítóját. Orosz Józsefre, a Klubrádió riporterére a Kodály köröndnél ketten rátámadtak. A támadók, akik felismerték őt, először szidalmazták, majd leütötték. A riporter megsérült az arcán és a vállán, néhány percre az eszméletét is elvesztette. Elmondása szerint az egyik támadó kiüvöltött a tömegnek: „Gyertek ide, itt lehet leturházni Orosz Józsefet!” A riporter az Andrássy úton, a kordonon belül vonult, saját műsora számára gyűjtött anyagot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva