Hírek

2008.07.31. 19:42

Halálos helikopter-baleset

Egy ember meghalt, négyen megsérültek, amikor kora délután lezuhant egy mentőhelikopter a Pest megyei Dömsöd külterületén. Vizsgálják: mi okozhatta a tragédiát.

Boda Veronika

„Csoda, hogy ebből élve kiszállt valaki” – mondták többen a felismerhetetlenségig összetört helikopter körül. A gép a már learatott búzamező közepén az oldalán feküdt, maga alá temetve a farkát. Körülötte 25-30 méteres körzetben helikopterdarabok, az egyik ajtó, egy ülés és kötszerek. A helikopter délután két óra előtt feltehetően kényszerleszállás közben zuhant le a Pest megyei Dömsöd külterületén. Öt utasa közül egy, az ápoló életét vesztette, a pilótát életveszélyes, az orvost súlyos állapotban, töréssel és belső sérülésekkel szállították kórházba. A helikopter utasa, egy beteg kisfiú kisebb sérülésekkel úszta meg a balesetet, édesanyja sérülései súlyosak. A kétéves gyermeket másodfokú égési sérülésekkel szállították volna Paksról a budapesti Bethesda kórházba. Lapunk úgy értesült: a németkéri kisgyerek otthon beleült a csirkeforrázó vízbe. Anyát és gyermekét nem sokkal a baleset után továbbszállították eredeti céljuk felé. A baleset két súlyos sérültjét is a fővárosba vitték. Az orvost törésekkel és belső sérülésekkel kezelik az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben. [caption id="" align="aligncenter" width="450"] A helikopter a kényszerleszállás közben 20-25 métert csúszott, majd az oldalára dőlt – fotó: Schmidt János
[/caption]

A helikoptert tapasztalt, oktatóként is dolgozó pilóta vezette – tudtuk meg Győrfi Páltól, a mentők szóvivőjétől. A kéthajtóműves, Eurocopter EC 135 típusú gép is az egyik legkorszerűbb típusnak számít a légimentésben. A balesetet szenvedett helikoptert 2004-ben gyártották, az Országos Mentőszolgálat – négy ugyanilyen típusú géppel együtt – 2005 óta bérli egy osztrák cégtől. Azt egyelőre vizsgálják, miért próbált kényszerleszállást végrehajtani a pilóta. Információk szerint, mielőtt elvesztette az eszméletét, azt mondta: „leállt a hajtómű”. Győrfi Pál elmondta, a mentőszolgálat saját halottjaként tekint elhunyt társukra.

A helikopter zuhanása után 25 métert csúszott, majd oldalára fordult, a gép farka letört, de nem gyulladt ki. A helikopter több utasa kiesett a gépből. A balesetről az orvos értesítette a hatóságokat, a helyszínre egy órával a baleset után a honvédség kutató- és mentőhelikoptere érkezett meg. A katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a mentőszolgálat nagy erőkkel vonult a helyszínre. Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, hogy a Légiközlekedési Igazgatóság és az Országos Mentőszolgálat illetékesei közösen vizsgálják ki a baleset körülményeit. A szerencsétlenség után három órával pedig megjelentek az első bámészkodók is: két férfi és egy kisfiú távcsővel felszerelkezve vizsgálta át a halálos baleset helyszínét.

Utoljára kilenc éve volt halálos mentőhelikopter-baleset

Az elmúlt öt évben két mentőhelikopter-baleset történt Magyarországon. 2003. szeptember 30-án Szegednél egy balesethez hívott jármű zuhant le leszállás közben. Mivel a gép kis magasságból csapódott a földhöz, a három benne utazó személy csak könnyebben sérült meg.

2005. március 31-én a pécsi négyszáz ágyas klinika mellett ért baleset egy gépet, akkor a pilóta életveszélyes, a mentőtiszt súlyos, míg a mentőápoló könnyű sérüléseket szenvedett. Halálos mentőhelikopter-baleset utoljára 1999. december 28-án történt a börgöndi repülőtér közelében. Akkor a pilóta és három utasa is szörnyethalt.

2005. március 31-én a pécsi négyszáz ágyas klinika mellett ért baleset egy gépet, akkor a pilóta életveszélyes, a mentőtiszt súlyos, míg a mentőápoló könnyű sérüléseket szenvedett. Halálos mentőhelikopter-baleset utoljára 1999. december 28-án történt a börgöndi repülőtér közelében. Akkor a pilóta és három utasa is szörnyethalt. A helikopter a kényszerleszállás közben 20-25 métert csúszott, majd az oldalára dőlt – fotó: Schmidt János Lezuhant a mentőhelikopter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva