Hírek

2008.07.14. 16:53

Három évre szóló büdzsét szeretne a Fidesz, a kabinet várja a javaslatot

Hároméves költségvetés elfogadását szorgalmazza a Fidesz. A büdzsé 2009-re, 2010-re és 2011-re szólna.

M. S.

Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke szerint a költségvetés átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé válna ezáltal, és könnyebb lenne az európai uniós forrásokat lehívni. Meglepőnek nevezte viszont a javaslatot a kormányszóvivői iroda. A kabinet hivatalos álláspontja szerint a hároméves tervezéssel csökkenne a parlamenti kontroll. A kormány mindenesetre megvizsgálja a javaslatot.

Szakértők szerint a hosszabb távú költségvetési tervezés függetlenítheti a büdzsét a választási kampánytól, cserébe gyengíti a parlament ellenőrzését. Az ötlet amúgy nem új, a Fidesz kormányzása alatt már élt az egy évnél hosszabb (akkor kétéves) büdzsé lehetőségével. Kevesen tudják, de ma is szabály, hogy az adott évi költségvetés benyújtása mellett a következő évekre vonatkozó terveket is beterjesztik. Az idei évtől ezeknek a terveknek fegyelmező erejük is lesz, a bennük rögzített kiadási plafonoktól ugyanis nem lehet majd felfelé eltérni.

Nem léteznek azok a tervek, amelyekre a Világgazdaság hivatkozott – közölte eközben Veres János pénzügyminiszter. A gazdasági napilap tegnapi számában arról írt, hogy jövőre sem mérséklődnek érdemben a munkáltatói járulékok, a közszférában pedig létszámleépítéssel lehet számolni. Az újság belső dokumentumokra hivatkozott. Veres szerint viszont ezek a dokumentumok nem létezhetnek. 

Veres: egyszerűbben adóznak a cégek

Jelentősen egyszerűsödtek a cégekre vonatkozó adóbevallási és -bejelentési szabályok az elmúlt két évben – mondta Veres János pénzügyminiszter. A kormány célja az egyszerűsítés folytatása – tette hozzá. A pénzügyminiszter elmondta: a kormány július első hetében tekintette át az adójogszabályok eddigi egyszerűsítésének az eredményeit, és megállapította: a számviteli és adózási szabályok megváltozása a vállalkozások több mint 90 százalékát érintette, a cégek adminisztrációs terhei érzékelhetően mérséklődtek.

M. S. Veres: egyszerűbben adóznak a cégek Jelentősen egyszerűsödtek a cégekre vonatkozó adóbevallási és -bejelentési szabályok az elmúlt két évben – mondta Veres János pénzügyminiszter. A kormány célja az egyszerűsítés folytatása – tette hozzá. A pénzügyminiszter elmondta: a kormány július első hetében tekintette át az adójogszabályok eddigi egyszerűsítésének az eredményeit, és megállapította: a számviteli és adózási szabályok megváltozása a vállalkozások több mint 90 százalékát érintette, a cégek adminisztrációs terhei érzékelhetően mérséklődtek. Pelczné -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva