Hírek

2008.07.27. 15:39

Három osztrák szurkolót állított elő a rendőrség

Három osztrák szurkolót állított elő a rendőrség szombaton este a Budapest Honvéd és a Sturm Graz futballmeccs előtt a magyar fővárosban, ám meghallgatásuk után elengedték őket - közölte a BRFK. A mérkőzésen kitört verekedés után a mentők kilenc drukkert vittek kórházba. Az osztrákokat kísérők vasárnap felháborodottan nyilatkoztak a magyar biztonságiak tevékenységéről. Az UEFA Kupa selejtezőt a Bozsik Stadionban a vendég osztrák gárda nyerte.

MTI

A mérkőzés előtt az osztrák szurkolókat a belvárosi Vörösmarty téren magyar drukkerek támadták meg, a verekedést a rendőrök akadályozták meg azzal, hogy sorfalat álltak a két tábor közé. A rendőrök innen két osztrákot állított elő; egyikük egy rendőrautót rongált meg, egy másik a sorfalat dobálta. Velük szemben a BRFK garázdaság miatt indított eljárást. A dobálás miatt egy rendőr a kezén könnyebben megsérült. A mérkőzés előtt egy harmadik vendégszurkolót is előállítottak, mert egy pirotechnikai eszközzel a biztonsági szolgálat munkatársai elé lőtt. Az osztrák szurkolók meghallgatásuk után vasárnap reggelig valamennyien szabadon távozhattak, ám mindhármukkal szemben eljárást indított a rendőrség - közölte Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese.

A BRFK közölte azt is, hogy a mérkőzés idején osztrák szurkolók pirotechnikai eszközöket dobáltak a pályára. Amikor a biztonsági szolgálat munkatársai a dobálókat megpróbálták a tömegből kiemelni, verekedés tört ki. A szurkolók székeket téptek ki a helyükről, és ezzel támadtak a biztonsági emberekre. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a grazi fanatikusok mintegy 200 széket rongáltak meg. A tömegverekedésnek végül a rendőrség és a biztonsági szolgálat munkatársai közös erővel vetettek véget. Az osztrák szurkolókat Budapestre kísérő biztonságiak vasárnap felháborodottan nyilatkoztak a történtekről, egyikük szerint a biztonságiaknál kés volt, és zokniba töltött biliárdgolyókkal ütötték az embereket.

A hatfős osztrák különítmény képviseletében nyilatkozó Robert Rieger arról számolt be, hogy sokéves tapasztalata során még nem látott olyan viselkedést a magyar biztonságiak és rendőrök részéről, mint a Bozsik Stadionban. Az egyik osztrák kísérő szerint amikor kollégája fel akart segíteni egy földön fekvő Sturm-szurkolót, egy magyar rendőr gázsprével lefújta. A távirati iroda megkeresésére Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese azt mondta, a történtekről videófelvételek készültek; ezek többségének megtekintése alapján az eset "így nem történt meg". Mint mondta, a rendőrök szándékosan és célzottan nem fújtak a kísérőre gázsprével, de a könnygáz a rendbontás környékén természetesen mindenkit elért, ahogy rendőrkollégáit is.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte, a verekedés során többen megsérültek. Kilenc drukkert, köztük hét-nyolc osztrákot, akiket a helyszínen nem tudtak ellátni, a mentők kórházba szállították; ketten súlyosabban megsérültek. Többeket fejsérülés, agyrázkódás, borda-, vagy álcsonttörés miatt kellett ellátni.

A hazai pályán a Budapest Honvéd 2-1-es vereséget szenvedett, ezzel elbúcsúzott a nemzetközi porondtól, és osztrák gárda jutott be az UEFA Kupa selejtezőjének második fordulójába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva