Hírek

2008.07.29. 11:33

Hatástalanították a kéttonnás bombát

Negyed hét körül sikerült hatástalanítani azt a kéttonnás II. világháborús bombát, amit hétfőn találtak Budapesten a IX. kerületben. A rendőrség a robbanóeszköz helyétől egy kilométerre lezárta a városrészt, mintegy 15 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

A. V.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Budapesten a IX. kerületben, a Vaskapu és a Tóth Kálmán utca sarkán található gyártelepen találtak ismét egy fel nem robbant II. világháborús, 2 tonnás angolszász gyártású bombát - fotó: Nagy Katalin (HM)
[/caption]Bánsághy Tamás, a kerület alpolgármestere bejelentette: a lezárt terület egy részén ebben az időszakban megszűnik az áram, gáz, és vízszolgáltatás, valamint a BKV járatai sem fognak közlekedni - jelentette kedd délben helyszíni tudósítónk. A Bakáts téri iskola ebédlőjében, és tornatermében jelenleg körülbelül 130 ember - főleg idősek - tartózkodik, a Telepy utcai iskolában 225 kitelepített van jelenleg. Mind a két két helyszínen katasztrófavédelmi-, polgárivédelmi-, vöröskeresztes szakemberek, illetve orvosok, pszichológusok foglalkoznak az emberekkel. Bánsághy elmondta: 14 órára 10 ezer lakásból sikerült evakuálni a lakókat. A rendőrség időközben bejelentette, teljes légtérzárat rendeltek el a terület felett.

"Létezik, hogy akkoriban gyártottak vegyibombákat?" A Telepy utcában egy középkorú házaspár áll az utcán, az asszony kezében takaró, a férj éppen lányával beszél mobiltelefonon, mellettük élelmiszeres szatyrok. A férfi hitetlenkedik, és azon gondolkodik hangosan, lehettek-e már vegyibombák a második világháborúban. A házaspár otthon volt, és a tévéből tudták meg, hogy néhány utcára tőlük fel nem robbant második világháborús bombát találtak egy építkezésen. Kérdésünkre az asszony elmondja, hogy nem sokkal később rendőrök csöngettek be hozzájuk, és azt mondták, el kell hagyniuk a lakást. "Az ajtóra ki kellett írnunk, hogy nem vagyunk otthon." - magyarázza az asszony. Mint ahogy mások is, úgy ez a házaspár is a Telepy utcai iskolába megy, ahol az ideiglenesen kitelepítettek tartózkodhatnak.

Az iskola bejáratánál mindenkinek felírják a személyes adatait, majd vöröskeresztes önkéntesek vezetik az embereket a tantermekbe, az iskola udvarára, vagy a tornaterembe. Jobbára idősek érkeznek. Az egyik osztályteremben nyolc-tíz néni üldögél tanácstalanul, előttük a padon műanyag ásványvizes üveg, keksz. "Vakáció" hirdeti a táblán a felirat. A tornateremben ágyakat állítottak fel, sok idős ember ezeken próbál meg pihenni. "A szatyrom! Hol a szatyrom?" - kérdezi szinte kétségbeesetten a folyosón egy idős néni, akit egy vöröskeresztes lány éppen a tornaterem felé vezet.

A katasztrófavédelem egyik illetékese kérdésünkre elmondta: a Telepy utcai iskolába délig valamivel több, mint száz ember érkezett. Volt, akit rendőrségi kisbusszal hoztak az iskolába. Az emberek egyébként jobbára fegyelmezetten veszik tudomásul, hogy legalább egy délután erejéig a Telepy utcai iskola lesz az otthonuk.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter délelőtti helyszíni sajtótájékoztatóján elmondta: a bomba rendkívüli méretű,  4 méter mélyen található, betonba ágyazva. Ahhoz, hogy hatástalanítani tudják, el kell távolítani a helyszínről. Mindez a kitelepítés gyorsaságától függ. Várhatóan kora délután kezdődhet meg, és késő estig is eltarthat - jelentette tudósítónk.

A kerület alpolgármestere felvázolta a kitelepítés határait, ami a Ferenc körút déli része, Tűzoltó utca, Fehér holló utca, Koppány utca, Csont utca, illetve a Duna vonala mentén húzódik. Bánsághy Tamás 16 ezer bejelentett lakosról beszélt, ami Ferencváros lakosságának körülbelül harmadát jelenti. A műveletek irányítóközpontja a Vaskapu utcai Tűzoltóparancsnokság épületében található. "A rendvédelmi szervek megfelelő szakértelemmel végzik a kitelepítést" - ezt már Draskovics Tibor igazságügyi, és rendészeti miniszter mondta a helyszínen, hozzátéve: életveszélyben nincs senki.

Helyszínen tartózkodó tudósítónk elmondta: Az Országos Mentőszolgálat, és  magán mentőtársaságok autói is nagy számban tarózkodnak a helyszínen, ám sürgős orvosi ellátásra egyelőre nem szorult senki. A felvőbetegeket a Szent István kórházba szállítják. 11 óráig nem történt incidens, senkit sem kellett előállítani.

A kerületi védelmi bizottság késő éjjel befejeződött ülésén kidolgozott terv értelmében, egy kilométeres körzetben minden utat lezárnak, a lakosságot kitelepítik. Az akcióban mintegy 500 rendőr, polgárőr, katasztrófavédelmi szakember vesz részt. A Vaskapu és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében talált bombát éjszaka szigorúan őrizték. A kiürítésre váró körzetben mintegy 16 ezer embernek van bejelentett lakcíme, közel kétezer ember 60 éven felüli. Az egy kilométeres körzetbe eső kórházakat, így a Szent László és a Szent István kórházat, valamint a kardiológiai intézetet értesítették, de a kiürítés a kórházi épületeket nem érinti. Ugyanakkor a Mester utcában lévő rendelő kedden nem fogad beteget, zárva lesz. Arra kérték a kórházak vezetését, ha súlyos beteg érkezik hozzájuk, fogadják, de a nagyobb műtéteket lehetőleg halasszák el.

A Telepy utca 17. és a Bakáts tér 12. szám alatt található két általános iskolában befogadó helyeket alakítottak ki, ahol 200-200 ágyat helyeznek el. A polgári védelem emberei reggel 8 órára kiszállítják az ágyakat és a takarókat, valamint ásványvizet is biztosítanak az oda betérőknek. A befogadó helyeken, az orvosok mellett, pszichológusok is lesznek, hogy szükség esetén segítséget tudjanak nyújtani. A járóképtelen fekvő betegeket a mentők egy napra kórházba szállítják otthonukból, erre a célra 200 ágyat biztosítanak. A mentőszolgálat tíz autója segít a betegek szállításában. Azok az emberek, akik a kiürítéssel kapcsolatban érdeklődnének, a 217-0763, és a 217-1609 ügyfélszolgálati telefonszámokon kaphatnak bővebb felvilágosítást. Csehné Lődi Anikó, a védelmi iroda vezetője arra kérte a lakosokat, hogy a kiürítést megelőzően pénzt, igazolványt és gyógyszereket vegyenek magukhoz. Időközben a Lobogó utcai iskolát is átalakították befogadó hellyé, ahol újabb 200 embert tudtak elszállásolni. A helyszínre látogatott a országos tisztifőorvos is, s megállapította, hogy az ideiglenes menedékek megfelelnek az előírásoknak.

A védelmi bizottság ülésén a BKV szakembere azt mondta, a fővárosi közlekedési társaság biztosítja a lakosság zavartalan kiköltöztetését és külön buszokat is biztosítanak majd. A szakember véleménye szerint szakszerű tervezéssel el tudják kerülni, hogy káosz alakuljon ki a főváros tömegközlekedésében. A tűzszerészek tájékoztatása szerint a reggel kilenc órakor kezdődő területzárás várhatóan késő estig tart. Amennyiben a robbanószerkezet hatástalanítása megtörténik és a területet hamarabb megnyitják, a sajtón keresztül értesítik a lakosságot.

Oszvári István, a kerület jegyzője közölte: a zárás a Ferenc körutat és a Petőfi hidat nem érinti, de a hídlejáróknál nem lehet majd lekanyarodni. A zárás az Illatos út - Soroksári útig tart, Csepelről a Kvassay utat teljesen lezárják, a Belváros felé nem lehet majd közlekedni. Tömegközlekedés 11 óráig lesz a lezárt területen annak érdekében, hogy az emberek biztonságban elhagyhassák ezt a részt. A BRFK közlése szerint a kitelepítés a Ferenc körút Boráros tér felöli oldala - Tűzoltó utca - Fehérholló utca - Könyves Kálmán körút - Koppány utca - Kvassay út bevezető szakasza - Lágymányosi híd budai hídfő - Egyetemi Központ első épületsora és a Boráros tér által körülhatárolt területen lakókat érinti majd. A közlekedési korlátozás az Illatos út - Soroksári út - Boráros tér - Ferenc körút - Üllői út által körülhatárolt területet érinti úgy, hogy a Petőfi híd, a Ferenc körút, az Üllői út és az Illatos út mindkét irányból igénybe vehető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva