Hírek

2008.07.01. 15:51

Házbizottságot követel az ellenzék

A házbizottság azonnali összehívását kezdeményezi a Fidesz és a KDNP egy kormányrendelet ügyében.

Forrás: MTI, MNO

Mint arról a Magyar Nemzet keddi száma beszámolt: kétharmados törvény helyett a kabinet – az alkotmánybírák döntését figyelmen kívül hagyva – rendelettel szabályozná a közigazgatási hivatalok működési feltételeit.

A Fidesz és a KDNP rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte a közigazgatási hivatalokról szóló, keddi napon megjelent kormányrendelet ügyében – szerepel a Fidesz közleményében. A kisebbségi kormány hatalommal való visszaélésének újabb jeleként a szóban forgó kormányrendelettel elvonta ugyanis az Országgyűlés törvényalkotó hatáskörét, és ezzel alkotmányellenes helyzetet idézett elő – teszik hozzá. A demokráciában példátlan, tarthatatlan állapot mielőbbi rendezése érdekében Navracsics Tibor és Semjén Zsolt a házbizottság ülésének nyolc napon belüli megtartását kérték – zárul Répássy Róbert nyilatkozata.

A Magyar Nemzet keddi cikke szerint évi 80-90 ezer hivatali döntés válhat semmissé azért, mert az Országgyűlés nem alkotta meg a közigazgatási hivatalokról szóló törvényt, s a kormány rendelettel kívánja biztosítani a működés feltételeit. A kétharmados törvény helyett a kabinet – az alkotmánybírák döntését figyelmen kívül hagyva – kormányrendelettel óhajtja rendezni a közigazgatási hivatalok működési feltételeit. A nem megfelelő szintű szabályozás miatt a regionális hivatalok alkotmánysértően léteznek, működésük jogi alapja hiányzik – olvasható a Magyar Nemzetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva