Hírek

2008.07.29. 06:21

Hoppon maradt nyaralók

Újabb utazásiiroda-csőd árnyékolja be az idei nyári szezont. Évente pár száz embernek keseríti meg az üdülését az őt kiutaztató iroda fizetésképtelensége.

Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Soha ne fizessünk be nyaralásunkat olyan utazási irodánál, amely nincs regisztrálva az MKEH-nál - fotó: Kallus György
[/caption]Nincs nyári szezon utazási iroda botránya nélkül. Az idén a főleg görög utakat szervező Szikra Tours kezdte a sort, amelyet fizetésképtelensége miatt július elején törölt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) az utazási irodák nyilvántartásából. A napokban pedig a Horvát Utazási Iroda dobta be a törölközőt, s így csaknem 300 turistának kellett búcsút intenie a már befizetett tengerparti nyaralásának. Emellett több, már nagyban üdülő turista maradt szállás és ellátás nélkül Horvátországban, mivel a csődbe ment utazási iroda nem továbbította a már korábban befizetett pénzt a horvát partnerek felé.

Bár már egyetlen hoppon maradt turista is soknak számít, hazánkban viszonylag elenyésző a pórul járt utazók száma. A KSH adatai szerint két évvel ezelőtt a magyarországi utazásszervezői és -közvetítői engedéllyel rendelkező vállalkozásokon keresztül körülbeül egymillió ember utazott külföldre, s közülük mindössze 300-400 turista ütötte meg a bokáját utazása előtt vagy alatt. A kellemetlen meglepetések elkerülése végett a következőkben azokat a fontos tudnivalókat gyűjtöttük össze Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége elnökének a segítségével, amelyeket érdemes szem előtt tartani.

A megbízható iroda
Soha ne fizessünk be nyaralásunkat olyan utazási irodánál, amely nincs regisztrálva az MKEH-nál! Ennek ellenőrzésére van egy nagyon egyszerű módszer: ha az utazási irodában nincs kifüggesztve, vagy jól látható helyen feltüntetve a cég működési engedélye, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egy feketén működő irodával van dolgunk. Az is intő jel lehet, ha az utazási iroda szórólapján, vagy internetes honlapján mindössze egy ügyintéző mobilszáma van megadva, olyan kitétellel például, hogy azt csak az esti órákban lehet felhívni. A feketén működő cégeket érdemes minél messzebbre elkerülni, hiszen esetleges felszámolásuk esetén a hatóságok nem foglalkoznak a pórul járt ügyfelekkel, így a külföldön rekedt turistáknak maguknak kell megoldaniuk a hazajutásukat, természetesen önköltségen.

Vagyoni biztosíték
Az utazási iroda kiválasztásánál kulcsfontosságú a vagyoni biztosíték megléte. Ez lehet akár bankgarancia, biztosító társasággal kötött biztosítás, vagy pedig az utazási vállalkozó által hitelintézetnél lekötött, meghatározott célokra elkülönített és zárolt letét. Ha nyaralás közben vagy előtt derül ki, hogy megszűnt az utazási iroda, akkor a kint rekedt turisták hazaszállítását, valamint a még itthon pórul jártak kártérítését ebből a biztosítékból fedezik. A charterező utazási irodáknak – amelyek egy általuk kibérelt repülőgépen szállítják az utasokat – a kiutaztatásból származó bevételük 20 százalékát, legfeljebb 20 millió forintot, míg a többi utazási irodának 12 százalékot, de legalább ötmillió forintot kell erre a célra elkülöníteniük. A vagyoni biztosíték meglétét pedig fel kell tüntetniük az ügyféllel kötött utazási szerződésben.

Olcsó utazásnak híg a leve
A szakember szerint nem szabad pusztán az árak alapján válogatni a meghirdetett utazások között. A részvételi díjak csökkenésével ugyanis sokszor egyenes arányban zuhan a szolgáltatás színvonala is. Érdemes inkább az alapos körbeérdeklődés után azt az utat kiválasztani, amely reális árak mellett képes az igényeinket kielégíteni!

Bátraké a last minute?
Nem kell tartani az utolsó pillanatban elcsípett utazásoktól. Az irodák ilyenkor a már korábban meghirdetett utak megmaradt helyeit értékesítik egy-két nappal az utazás időpontja előtt. Annak azonban érdemes utánanézni, hogy valóban szerepel-e a meghirdetett last minute utazás teljes árú változata az utazási iroda ajánlatában.

Kint nem maradunk
Nem kell azonban kétségbe esni akkor sem, ha a nyaralás ideje alatt szívódik fel a minket kiutaztató cég. Ebben az esetben azonnal szólni kell a kitelepített idegenvezetőnek, vagy irodának, akik a vagyoni biztosítás fejében elintézik a külföldön rekedt vendégek hazautaztatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva