Hírek

2008.07.23. 18:20

Horváth Aladár: Magyarország szociálpolitikája megbukott

„A szociális kirekesztettség és a fizikai fenyegetettség miatt a cigányság drámai helyzetet él át” – jelentette ki a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke szerdán az elmúlt hetek romaellenes ügyeivel foglalkozó sajtótájékoztatóján.

BAMA

Horváth Aladár úgy véli, az elmúlt két évtized eredményei alapján Magyarország foglalkoztatási és a szociálpolitikája megbukott, a kapitalista Magyarország nem érte el, hogy a rendszerváltást követően leselejtezett cigányság felemelkedjen, faji és szociális alapon kirekesztették őket a társadalomból. A jogvédő szerint a monoki modellt követő önkormányzatok javaslatai arra alkalmasak, hogy eldöntsék, ki az érdemleges szegény, így arra kényszerítenek majd embereket, hogy elmeneküljenek, és így hajléktalanná váljanak.

Az RPA ügyvédje, Szikinger István szerint törvénytelen, szakszerűtlen, és emberi jogi szempontból is elfogadhatatlan volt a múlt csütörtöki soroksári kommandós akció, amikor hajnali 2 órakor fegyveresek rontottak roma családokra, ahol gyerekeket, asszonyokat, betegeket és időseket térdepeltettek órákon át az udvaron. Az ügyvéd bejelentette, beadvánnyal fordult a Független Rendészeti Panasztestülethez, amelyben kérte az ügy kivizsgálását. A rendőrségi belső vizsgálat ezzel ellentétben szükségszerűnek és törvényesnek minősítette az intézkedést. A jelentés alapján ugyanakkor a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese fegyelmi eljárást kezdeményezett a kommandós akciót irányító parancsnok felelősségének megállapítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva