Hírek

2008.07.26. 06:50

Ingyenes lesz a digitévé

Megszületett a pályázat eredménye: az Antenna Hungária szórja majd a digitális tévé- és rádióműsorokat. Már az év végén elindulhat az első adás, amelynek vételéhez vagy új tévét, vagy dekódert kell venni.

Németh Márk

Az Antenna Hungária Zrt. nyerte meg a digitális televizó és rádió műsorszórására kiírt pályázatot – jelentette be pénteken Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke. A társasággal 45 napon belül szerződést köt a hatóság, ennek eredményeképpen pedig már az év végén elindulhat Magyarországon a digitális tévésugárzás. Az új technológia az elkövetkező néhány évben fokozatosan felváltja a hagyományos, analóg műsorszórást, amely 2012-re teljesen megszűnik. Az úgynevezett digitális átállás uniós előírás.[caption id="" align="aligncenter" width="470"] A digitális tévéadás első komoly próbája a két hét múlva kezdődő pekingi olimpia lesz. Nálunk az m2 nagy felbontásban közvetíti a versenyeket
[/caption]

A technológiaváltás leginkább a lakosságnak azt a 20-25 százalékát érinti, amely csak szobaantennán keresztül fogja a tévéadásokat. Ők a jelenleg országosan fogható három csatorna többszörösét nézhetik majd, ugyanis a digitális műsorterjesztésnek köszönhetően egy mostani analóg csatornán nyolc-tíz digitális adó sugározható. Ráadásul érzékelhető minőségi változást is hoz majd a digitális televíziózás, hiszen a műsorokat mindenfajta villogástól és torzulástól mentes képpel, és rendkívül jó minőségű hanggal lehet majd fogni. Emellett a digitális műsorsugárzás a sok helyen monopolhelyzetben lévő kábelszolgáltatóknak is konkurenciát jelenthet, ami hosszabb távon az áraik csökkenéséhez, a szolgáltatás javulásához vezethet. Ez pedig a magyar háztartások 55 százalékát kitevő kábeltelevízió-előfizetőknek kedvezhet majd.

Annyi már biztos, hogy a közszolgálati csatornákat (M1, M2, Duna TV) is tartalmazó, az év végétől fogható digitális alapcsomag ingyenes lesz minden háztartás számára. Ebbe a csomagba még beletartozik a Viasat3, illetve a Humor1 névre hallgató csatorna is. Szintén már év végétől elkezdik digitálisan sugározni a két hírcsatornát, az ATV-t és a HírTv-t, az azonban már a műsorszolgáltató döntésén múlik, hogy ezeket is ingyen kínálja-e.  „A nyugati országok példái azt mutatják, hogy minél több csatornát kínálnak ingyen, annál gyorsabban terjed a háztartások között az új technológia. Ezért én arra számítok, hogy hazánkban is sok lesz az ingynesen nézhető adó” – mondta Márton György, az NHH szóvivője. Azt még nem tudni, hogy a két kereskedelmi csatornát, az RTL Klubot és a TV2-t lehet-e majd digitálisan fogni az év végétől, erről 90 napon belül születhet meg a döntés. A digitális rádiós csatornán biztosan fogható lesz az Inforádió, a Lánchíd, és a Klub Rádió, valamint Magyar Rádió adásai és a Katolikus Rádió.

Lesz mobiltévé is
A földfelszíni televíziós mellett mobiltelevíziós hálózat kiépítését is elkezdi az idén az Antenna Hungária. A mobiltelefonokon fogható tévé 16 százalékos lakosságarányos lefedettséggel indul. Ez az arány 2012-re eléri az 50 százalékot, ám a piaci igények alapján a lefedettség 70-80 százalékra is nőhet. Jövőre a mobiltévé már nemcsak Budapesten, hanem a Balaton térségében, Győrben és néhány nagyvárosban is fogható lesz, 2012-re pedig az összes nagyvárosban is.

Olcsón lehet majd dekódert bérelni
A magyar családok túlnyomó többségében megtalálható készülékek még nem képesek digitális csatornák vételére. Így azok, akik nem csak a sötét képernyőt szeretnék nézni 2012 után, digitális tévé vásárlására, vagy a hagyományos készüléket digitális jelek fogására alkalmassá tévő átalakító berendezés (úgynevezett set-top box) beszerzésére kényszerülhetnek. Ez nem olcsó mulatság: a készülékhez csatlakoztatható doboz ára tízezer forintnál kezdődik. A kevésbé tehetősek számára ezért lehetőséget biztosítanak arra, hogy kedvezményesen bérelhessék majd a készüléket. Ennek a díja a mindenkori minimálbér egy százaléka lesz, ami havonta 600 forint körüli összeget jelent. Mivel a magyarok átlagosan hat-nyolc évente vesznek új tévékészüléket, így nagy valószínűséggel 2012-re a családokban lévő televíziók döntő többsége már alkalmas lesz a digitális minőségű műsorok vételére. A jelenleg boltokban kapható LCD és plazmatévék egy része egyébként már alkalmas erre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva