Hírek

2008.07.15. 18:18

Jobban élünk, mint tíz éve, csak senki sem veszi észre

Az elmúlt tíz évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint háromszorosára nőttek az átlagbérek, míg az árak, „csak” a tíz évvel ezelőtti árszínvonal két és félszeresére nőttek – írja a Napi Gazdaság.

BAMA

A nettó átlagkeresetek 1997 és 2007 között 38 145 forintról 114 075-re nőttek, míg a fogyasztói árindex ezalatt a 2,44-szeresére nőtt. A nettó átlagkeresetek nemcsak a teljes időszakban nőttek jelentősebben az áraknál, hanem éves szinten is felülmúlták a pénzromlást.

Csak két olyan év akadt a vizsgált időszakban, amikor ez a tendencia nem érvényesült: 2004-ben és 2007-ben az árak növekedése lényegesen meghaladta a bérek emelkedését. A KSH adataiból az is kiderül, hogy míg a benzin és a gáz árnövekedése tíz éves viszonylatban követte az inflációt, addig az inflációnál lényegesen magasabb szinten drágult a csatorna-, a szemét- és a vízdíj.

Az intenet- és telefonszolgáltatás ellenben reálértéken olcsóbb lett a korábbi árszínvonalhoz hasonlítva. Ennek ellenére a lakosság túlnyomó része jelenleg sokkal rosszabban ítéli meg helyzetét és kilátásait, ami a lap által megkérdezett elemzők szerint a rossz politikai hangulat az oka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva