Hírek

2008.07.22. 15:27

Jobbítana a dinnyések helyzetén az SZDSZ

Hat pontból álló javaslattál javítaná a dinnyetermelők helyzetét az liberális párt

mti

Érdekvédelmi szervezet létrehozásával, etikai kódex megalkotásával orvosolná  egyebek között a dinnyetermesztők valós gondjait az SZDSZ; a liberális párt képviselői kedden Békéscsabán ismertették a dinnyetermelés és -forgalmazás helyzetének jobbítására javasolt hat pontjukat.

Nagy Béla, az SZDSZ megyei elnöke, egyben a dél-békési térség dinnyetermesztő központjának számító Medgyesegyháza polgármestere és Velkey Gábor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja a békéscsabai sajtótájékoztatón első helyen azt említette, hogy sürgősen létre kell hozni a dinnyetermelők érdekvédelmi szervezetét, az együttműködés, a kooperáció, a koordináció új intézményét, és azt el kell látni a legmodernebb informatikai és kommunikációs eszközökkel.

A termelőknek olyan közös kockázati alapot is fel kellene állítaniuk -  például az általuk értékesített dinnye kilogrammja után fizetett 1-2  forinttal -, hogy rendkívüli helyzetben ebből az alapból  részesülhessenek kárenyhítésben. Ehhez az alaphoz az állam is  hozzájárulna.

A liberálisok megalkotnák a dinnyetermelők etikai kódexét is, vagyis a termelés, az értékesítés, és a piaci magatartás erkölcsi kérdéseit szabályoznák. Ugyanakkor rögzítenék azt is, hogy ki foglalkozhat dinnye nagykereskedelemmel, mert szerintük napjainkban ezt bárki megteheti. Újraszabályoznák a termelő, értékesítő szövetkezetek, a TÉSZ-ek működését is. Szerintük TÉSZ-ek nagyobb része napjainkra nem termelői, értékesítő szervezetként, hanem nagykereskedelmet folytató gazdasági társaságként működik, ezért vissza kell térni az alapításuk eredeti szándékához, a termelők együttműködésének ösztönzésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva