Hírek

2008.07.07. 18:05

Jövőre kiderülhet, mikorra lesz eurónk

Ha minden jól megy, 2009-ben megfontolhatjuk, mikorra lesz Magyarországon euró.

BAMA

A "minden jó" a konvergenciaprogram kedvező alakulását jelenti. Veres János pénzügyminiszter hétfői elmondta: elkészült az euróra való nemzeti átállási terv első változata, amit ősszel társadalmi vitára bocsátanak. A pénzügyminiszter jelezte, bár az euró bevezetésének nincs még határideje, de 2009-ben kezdeményezhetjük a belépést az ERM-II árfolyamrendszerbe, az euró "előszobájába", ahol minimum két évig kell tartózkodni.

Ezzel egyetért Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is. Szerinte jövőre érdemes megfontolni, mikor vezesse be hazánk az eurót. Az átálláskor az árcédulákon az euró mellett hat hónapig a forint árakat is feltüntetik, készpénzfizetésnél a forint egy hónapig marad törvényes fizetőeszköz, a forintérméket öt évig, a bankjegyeket 20 évig váltják vissza euróra.

Már az euróbevezetés kapujában van Szlovákia. Az EU ma dönt arról, milyen árfolyamon váltsák át a koronát euróra. A javaslat a 30,1260 korona/1 euró árfolyam, Szlovákia azonban ennél erősebb koronát akar. A szomszédos országban 2009. január 1-jétől vezetik be az eurót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva