Hírek

2008.07.07. 05:40

Jövőre nem a színészetre, hanem rendezésre koncentrálok

Anger Zsolt az idén megkapta a legjobb férfi alakítás díját a színház és a film világában is.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="280"] Anger Zsolt: Pici országban élünk, az egész szakma egy nagy társulat. Mindenki ismeri a másikat így vagy úgy - fotó: Darnay Katalin
[/caption]– Most volt a bemutatója Kisvárdán a Figaró házasságának, aminek ön volt a rendezője. Miért kezdett el rendezni?
– Mindig is voltak ilyen ambícióim. 2002-ben rendeztem először, az egri színház igazgatójának, Csizmadia Tibornak köszönhetem, hogy kipróbálhattam magam.  Azóta minden évben csinálok valamit.

–  A rendezés mellett játszik is, a Vígszínházban például pont a Figarót.
– Eszenyi Enikő, a rendező szerintem nem is tudta, hogy én is ezen a darabon dolgozom, amikor az ősszel felkért a szerepre.  Ebben az évadban a Figaró házassága foglalt le.

– Tíz évvel ezelőtt jött el a Vígszínháztól. Milyen érzés volt újra ott játszani?
– A darab úgy kezdődik, hogy Danis Lídiával állunk a színpadon. Felmegy a függöny, és utána jön a visítás az első sorokból, hogy ezek meg kik. Ezzel meg kell küzdeni. Tudom, hogy nem vagyok közismert színész. Nem szerepelek a tévében, az újságokban. A Vígszínház közönsége hozzá van szokva az ismert sztárokhoz.

Díjai:

2001 - POSZT: Legjobb férfi mellékszereplő (Platonov, R.: Rusznyák Gábor)

2008 – Filmszemle: Legjobb férfi alakítás (Grigor Attila: A nyomozó)

2008 - POSZT: Legjobb férfi alakítás (CzukorShow, R.: Dömötör Tamás)

– Két éve szabadúszó. Nem vágyik vissza társulthoz?
– De igen. Viszont szeretem a szabadságot. Mindenhonnan úgy jöttem el, hogy egyből belegabalyodtam egy új társulatba, soha nem voltam szabad. Pici országban élünk, az egész szakma egy nagy társulat. Mindenki ismeri a másikat így vagy úgy.

– Mit tervez a következő évadra?
– Színészként szeretnék szünetet tartani, inkább a rendezésre koncentrálok. Vinnai Andrással írunk egy „konzum operettet” Az otthon melege címmel, amit az Újszínházban adunk elő. A Bárkában pedig Laars von Trier Dogville című filmjét fogjuk színpadra adaptálni.

Névjegy:

Született: 1969. május 4.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után játszott Kaposvárott, a Vígszínházban, Egerben. 2006-tól szabadúszó

– Írással is foglalkozik?
– Az írás a másik szerelmem. A családom történetét szeretném megírni. A nagymamám történetét pontosan, aki a háború alatt szülte meg az apámat, illetve az anyám és az apám találkozását. Regényt, majd forgatókönyvet szeretnék ebből írni. A blogomon már olvasható belőle néhány fejezet.

– Tagja egy zenekarnak is, a Hegedűs, az árulónak. Hogy kezdett el zenélni?
– Egerben, a büfében elhatároztuk, hogy csinálunk egy színészzenekart. Rám a basszusgitáros szerepe jutott. Előtte soha nem volt gitár a kezembe. Gyorsan vásároltam egyet, és az internetről letöltöttem egy leckét. Addig ültem egy fülhallgatóval a gitár előtt, amíg meg nem tanultam 4-5 számot. Az túlzás, hogy megtanultam, lejátszok úgy egy koncertet, hogy nem lehet észrevenni, hogy van basszusgitáros a színpadon. Mióta eljöttem Egerből, sajnos ritkán játszunk.

Hegedűs V. Rita Díjai: 2001 - POSZT: Legjobb férfi mellékszereplő (Platonov, R.: Rusznyák Gábor)

2008 – Filmszemle: Legjobb férfi alakítás (Grigor Attila: A nyomozó)

2008 - POSZT: Legjobb férfi alakítás (CzukorShow, R.: Dömötör Tamás)

Névjegy: Született: 1969. május 4.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után játszott Kaposvárott, a Vígszínházban, Egerben. 2006-tól szabadúszó Anger Zsolt Anger Zsolt: Pici országban élünk, az egész szakma egy nagy társulat. Mindenki ismeri a másikat így vagy úgy - fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva