Hírek

2008.07.27. 16:44

Karadzsics szelleme kísért Boszniában és Szerbiában

Több életveszélyes fenyegetést is kapott Radovan Karadzsics letartóztatása óta Borisz Tadics. A szerb államfőt okolják a háborús bűnös egykori boszniai szerb vezető „elárulásáért”.

BAMA

Volt, aki e-mailben átkozta az elnököt, más szerint „aláírta saját halálos ítéletét”, mert „minden áruló megfizet”. A boszniai Banja Lukából azt az üzenetet kapta az elnöki sajtószolgálat, hogy „halott ember vagy, Borisz”. Nem csak névtelenek fenyegetőznek. Vjerica Radeta, a Szerb Radikális Párt politikusa figyelmeztette Tadicsot, Szerbiába nem bocsátják meg a hitszegést. Karadzsics szelleme azonban Boszniában is kísért: Paddy Ashdown szerint az 1992-1995-ös háború óta a balkáni állam még nem volt olyan közel a széthulláshoz, mint most. A volt nemzetközi bosznia-hercegovinai főmegbízott úgy véli, Milorad Dodik boszniai szerb kormányfő Belgrád támogatásával a daytoni autonómiát felhasználva a kiváláson ügyködik.

Karadzsicsot egyébként a Blic Nedelje szerb bulvárlap szerint hangja buktatta le 13 év bujkálás után. Másfél hónapja egy ismeretlen telefonált a szerb titkosszolgálatnak, mondván ismerős neki a Belgrád mellett élő természetgyógyász orgánuma. Mivel a bejelentő kilétére nem derült fény, valószínűleg az ötmillió dolláros vérdíjat sem kapja meg senki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva