Hírek

2008.07.20. 17:54

Karsai csatát nyert

Csúcsra járatott feszültség, blokád, verőlegények - végül a kereskedők vasárnap ebéd után Békés megye déli részén mindenhol megadták a kilónként követelt 30 forintot a dinnyéért.

Europress-összeállítás

GAZDÁK: A blokádot befejeztük, elértük a célunkat. A dinnyefelvásárlók beleegyeztek, hogy kilónként 27-30 forintos áron veszik át a dinnyét a termelőktől - mondta Karsai József országgyűlési képviselő, aki a termelők élére állt - Az örömünket az utolsó blokád színhelyén elrontották. Medgyesbodzáson, a Simba-Hungary Kft. telephelyén 20 piros pólós biztonsági őr fogadott bennünket. Egyesek rohadt bolsevistának neveztek.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Csúcsra járatott feszültség, blokád, verőlegények - végül a kereskedők vasárnap ebéd után Békés megye déli részén mindenhol megadták a kilónként követelt 30 forintot a dinnyéért.
[/caption]

A főnökük a fülembe súgta, hogy kinyírják a családomat. Többek hallatára Simonka György ügyvezető is ezt helyezte kilátásba. A helyszínre érkezett a mezőkovácsházi rendőrkapitány is. Simonkával negyed órát beszélgetett, majd az ő segédletével, csellel, 10 teli kamion hajtott ki a telepről — sorolta Karsai. A képviselő szerint a rendőrök igazoltatták azokat a termelőket, akik a kamionok miatt szólni mertek. - A körzeti rendőrkapitányt mindezekért lemondásra szólítottam fel, és kezdeményezni fogom ellene a vizsgálatot.

A FELVÁSÁRLÓ: Simonka György telepvezető szerint hazugság az egész. (Simonka egyben Pusztaottlaka fideszes képviselője.) - Azt mondtam, 130 ember dolgozik a telepen. Ha lezárják a kijáratot, kenyér nélkül maradnak. Az nem megy, hogy 30 forintért megveszem, és csak 25-ért adom el a dinnyét. Karsai József azzal fenyegetett, 150 megyén kívüli apehest küld rám. Addig nem nyugszik, amíg 20 évre le nem csuknak. Erre mondtam, hogy olyan még „háború” nem volt, ahol nem „lőttek vissza”. Karsai megvezette a gazdákat. Az általa támogatott felvásárlói érdekkörnek akart a blokáddal piacot szerezni. Az sem igaz, hogy a 10 kamionon 20 millió forint hasznom lesz.

A blokád után aláírtam a 30 forintos felvásárlási árat, folytatta Simonka. Azért utána, mert a termelők érdekeivel egyetértek, a módszerrel, kényszerítéssel viszont nem. Egyébként másfél órát vártam, mire az aláírandó papír előkerült. Az árak, a csökkenő dinnyetermés miatt, napokon belül maguktól is emelkednének,  mondta Simonka, aki a Kossuth Rádió Krónika műsorának is elmondta: Karsai ismét rágalmaz, és ismét csak "hazudozik összevissza". Azt érthette fenyegetésnek, amikor azt mondtam neki: "nem fogom hagyni, hogy mérgezett nyilakkal lövöldözzön rám irigységében és politikai karrierjének egyengetése céljából.

Idézetek Karsai József mondataiból

Nepperek: 28 felvásárlóból jó, ha 6-8 a becsületes kereskedő, a többi nepper. Megnézném, megvan-e az engedélyük.

Többen százmilliókkal tartoznak a gazdáknak. Ezek a nepperek egy nap alatt tízmilliót keresnek, öt perc munkával.

Alapítanak egy Kft.-ét, többszáz milliós üzleteket csinálnak, majd csődöt jelentenek. Mindezt miért nem ellenőrzik a hatóságok?

A RENDŐRÖK: A körzeti rendőrkapitány „szerepével” kapcsolatban a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz: „Az előre be nem jelentett demonstráció megtartásával jogellenes helyzet állt elő. Ezt a helyzetet a rendőrség jogszerű intézkedéssel szüntette meg. Mindkét fél részéről voltak olyanok, akik szabálysértést követtek el. Velük szemben eljárás indul.” Vargáné Szombati Andrea sajtóreferens mindezt a távirati irodának is megerősítette.

Hevesben sem fenékig tejfel

Heves megyében évről évre kevesebben foglalkoznak dinnyetermesztéssel. Az ottani gazdák panaszairól eddig kevesebbet hallani, igaz, arrafelé később érik a dinnye. Szabó Dénes csányi gazda ugyan esztendők óta foglalkozik görögdinnye termesztéssel, ám egyre kisebb területen, immár csupán hat hektáron.

Mint mondja, már csak fóliatakarással, csepegtető öntözéssel érdemes „dinnyézni”, de az nagymértékben megnöveli a költségeket. Most kilónként ötven forintért tud túladni a termésen, ez éppenhogy csak kifutja az önköltségi árat, haszna már nincs rajta. Arra panaszkodik, hogy az export nem megy – tavaly ugyanez volt a helyzet, akkor a termés bánta –, miközben a behozatal folyamatosan tart akkor is, amikor már megjelenik a piacon a hazai görögdinnye is. Szerencsére kapcsolatban áll több kereskedővel is, akik a különböző települések piacain értékesítik áruját. Arra számít egyébként, hogy mostantól kissé feljebb mozdulnak el az árak, bár ő már az utolsó darabokat szedte le az ültetvényről.

Többen százmilliókkal tartoznak a gazdáknak. Ezek a nepperek egy nap alatt tízmilliót keresnek, öt perc munkával.

Alapítanak egy Kft.-ét, többszáz milliós üzleteket csinálnak, majd csődöt jelentenek. Mindezt miért nem ellenőrzik a hatóságok?

Csúcsra járatott feszültség, blokád, verőlegények - végül a kereskedők vasárnap ebéd után Békés megye déli részén mindenhol megadták a kilónként követelt 30 forintot a dinnyéért. Csúcsra járatott feszültség, blokád, verőlegények - végül a kereskedők vasárnap ebéd után Békés megye déli részén mindenhol megadták a kilónként követelt 30 forintot a dinnyéért. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva