Hírek

2008.07.24. 16:11

Kecskemét, Kaposvár nyertes

Hét egyetem számos intézménye újulhat meg abból a 26,6 milliárd forintból, melyet a felsőoktatás támogatására szán a kormány. A kabinet azt várja, a munkahelyteremtést is elősegítik az induló beruházások.

Ambrus Vilmos

"Gazdaságfejlesztés, oktatásfejlesztés és munkahelyteremtés kéz a kézben jár." Ez a Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági minisztertől származó mondat mintegy a mottója is lehetne a kormány döntésének, amivel hét felsőoktatási intézmény beruzáhásait támogatta a kabinet. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István oktatási miniszter és Bajnai Gordon csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be: 26,6 milliárd forint értékben valósul meg felsőoktatási fejlesztés a következő években. Az ütemezés függ a felsőoktatási intézményektől is. A beruházások azonban nemcsak az egyetemek és főiskolák infrastrukturális bővítését jelentik, hanem gazdasági beruházásokkal együttműködő intézményeket, így közvetve a munkahelyteremtést is elősegítik.

A kormánydöntés értelmében a Szegedi Egyetem, a Kecskeméti Főiskola, a Pannon Egyetem (Veszprém-Keszthely), a Nyugat-magyarországi Egyetem (Sopron), a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Kaposvári Egyetem és a Debreceni Egyetem részesül támogatásban. Kecskemét és Debrecen nem véletlenül kap támogatást, mivel a két intézmény együttműködik a Mercedes és a Richter közelmúltban bejelentett nagyberuházásaival. Az építkezések már az év végén, a jövő év elején megkezdődhetnek.

Szegeden és a hozzá tartozó intézményekben, így Szarvason és Baján a műszaki és természettudományos képzést erősítik, új laborokat és szolgáltatóközpontot építenek. Kecskeméten szaktantermek és oktatási épületek újulnak meg, a Pannon Egyetem veszprémi képzési központján oktató- és kutatóközpont épül. Műszaki fejlesztések kezdődnek a Nyugat-magyarországi Egyetem több képzési helyén, karrá alakul a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi intézménye, tudásbázis épül Kecskeméten, s természettudományos képzéshez szükséges laboratóriumokat alakítanak ki Debrecenben.

Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a kormány tavasszal már ítélt oda támogatásokat egyetemeknek és főiskoláknak, így a most bejelentett fejlesztésekkel együtt összesen 55,5 milliárdot költenek a felsőoktatás támogatására. Mindezt az Új Magyarország Fejlesztési Tervből finanszírozzák. A tavaszi kormánydöntés nyomán Győrben, Pécsett, Dunaújvárosban, Gyöngyösön, Egerben és Miskolcon kezdődtek egyetemi beruházások. Hiller István ezzel összefüggésben hangsúlyozta, az elmúlt tíz évben a felsőoktatásban tanulók száma megnégyszereződött, az utóbbi években pedig a színvonal emelése, a minőség javítása kezdődött meg.

Pokorni kételkedik: és mi valósult meg eddig?

A Fidesz szerint a kormány által bejelentett felsőoktatási fejlesztések alig váltak valóra. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke úgy vélte, a kisebbségi kormány által eddig bejelentett nagy ívű felsőoktatási fejlesztések alig valósultak meg. Az Orbán-kormány volt oktatási minisztere hangsúlyozta: a Gyurcsány-kormányok minden eddiginél nehezebb helyzetbe hozták a felsőoktatást, mivel "több százmilliárd forinttal adósították el a főiskolákat és egyetemeket, semmit sem tettek az akkreditációs rendszer megújítása érdekében, és mind a mai napig képtelenek voltak a jövőre induló mesterképzések felvételi rendszerének kidolgozására".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva