Hírek

2008.07.25. 18:46

Kényszeraratás az ár miatt

Áradnak a Tisza mellékfolyói az ország északkeleti részén, a Hernádon harmadfokú készültséget rendeltek el pénteken. A védekezést nehezíti, hogy a térségben további esőzések várhatóak.

Éber Sándor

Homokzsákokkal kezdték erősíteni az ország északkeleti részén a gátakat az árvíz miatt, Hidasnémeti, Méra, Ócsanálos és Gesztely közelében. Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 100 ezer homokzsákot és 5 ezer köbméternyi homokot ad a védekezéshez. Az áradó Hernád Novajidrány és Vizsoly között Zemplénben elöntött egy útszakaszt, az utat le kellett zárni. Elzárt település azonban még nincs Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az ár miatt kényszeraratást kellett elrendelni Ócsanálos és Aszaló térségében. Mintegy ezer hektárnyi gabonát veszélyeztetett a víz a földeken.

A Hernád felső szakasza pénteken tetőzött, a folyón harmadfokú készültséget rendeltek el. Az emelkedést 400 centiméterre várták ezen a részen, a Hernádon az eddig mért legmagasabb vízszint ezen a szakaszon 434 centiméter volt. Több települést az önkormányzatok körtöltése véd, ezeket a helyhatóságok irányításával erősítik. a szlovákiai és az ukrajnai áradások miatt hatalmas vízmennyiséget várnak a térségben. A Hernád alsó szakaszára, Gesztelyre július 27-re érhet le az árhullám.[caption id="" align="aligncenter" width="470"] Homokzsákokkal kezdték erősíteni az ország északkeleti részén a gátakat az árvíz miatt
[/caption]

Emelkedett a Bodrog vízszintje is, ahol jelenleg elsőfokú a készültség, de a jövő hét közepén már másodfokú lehet. A Bodrog mellékfolyóinak, az Ungnak és a Latorcának a vízgyűjtőjén ugyanis 30-50 milliméternyi csapadék esett rövid idő alatt. Kisebb mértékben árad a Felső-Tisza és a Kraszna vízállása is. A Dunán egyelőre nem várható jelentősebb árhullám, így nincs szükség országos szintű árvízvédelmi készültségre.

Pénteken délután erős, viharos széllökésekkel érkezett az északi országrészbe a jelenleg a Felvidéken nagy esőket okozó felhőrendszer, helyenként húsz milliméter csapadék is lehullhat rövid időn belül – mondta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. Szombaton napközben is várható zápor, zivatar, de a jégesőt sem lehet kizárni. A zivatartömb folyamatosan gyengülni fog, a legtöbb csapadékot északon fogja okozni.

Halálos áldozatok Szlovákiában és Ukrajnában

A hét első felében Kelet-Szlovákiában már két halálos áldozata volt az árvíznek, mintegy 500 ember kellett evakuálni, a legnagyobb veszély a bártfai járásban volt. Kassán pénteken már apadóban volt a Hernád. Ukrajnában egy férfi az ártól összedőlt házban veszítette életét az Ivano-Frankivszk megyei Vitvicában. Négy nyugat-ukrajnai megyében özönvízszerű esőzések voltak, a víz több lakóházat elöntött, hidak, utak rongálódtak meg. Két városban szünetel a vízszolgáltatás, több szakaszon szünetel a vasúti közlekedés. A Prut és a Dnyeszter hegyi mellékfolyóinak áradása miatt 863 lakóház, 980 gazdasági épület került víz alá, 300 embert pedig ki kellett telepíteni. A Felvidéken és a Kárpátalján további esőzések várhatóak, ami jelentős áradásokat okozhat Magyarország északkeleti részén, a Tisza vízgyűjtő területén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva