Hírek

2008.07.16. 17:57

Kétszázmilliós parlagfűbírság

Kevesebb a parlagfű az autópályáink mellett, de a Balatonnál még mindig nagy területen nő. Több mint kétszázmillió forint bírságot szabtak ki tavaly parlagfűvel szennyezett területek miatt.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Ma 20 ezer forinttól 5 millióig terjed a parlagfűirtás elmaradását szankcionáló bírság - fotó: Darnay Katalin
[/caption]A Parlagfűmentes Magyarországért tárcaközi bizottság munkáját és a hazai parlagfű elleni küzdelem eredményeit ismertették szerdán sajtótájékoztatón. Péterfia Éva, a testület elnöke elmondta, az ország egyes területein, mint például a Velencei-tónál, vagy közutak, autópályák mentén kevesebb a parlagfű az utóbbi években, de nem értek el sikereket a parlagfűmentesítéssel a Balaton környékén. Szintén eredmény, hogy az állami tulajdonú területek közül például a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozókon lekaszálták a parlagfüvet, illetve javultak ilyen szempontból a MÁV területei. Ezzel szemben sok a parlagfű a nemzeti parkok területén, mivel ahol megbolygatják a talajt, a gyomnövény óhatatlanul megjelenik.

Péterfia Éva elmesélt egy olyan sajátos esetet, ami a helyi lakosság figyelmét ráirányította a parlagfűirtásra. A Baranya megyei Zengővárkonyban a polgármester maga kaszálta a parlagfüvet a lakosok kertjeiben, majd a házak előtt. Egy idő után már a helyiek megszólták azt, akinél a polgármester kaszált, és rosszallást váltott ki, hogy miért nem a háztulajdonos maga irtja a parlagfüvet. Végül mindenki ráállt a kaszálásra, így a településen mára már nincs parlagfű.

A kaszálásra kényszerítő eszköz lehet más is. Ma 20 ezer forinttól 5 millióig terjed a parlagfűirtás elmaradását szankcionáló bírság. Tavaly több mint kétszázmillió forint bírságot szabtak ki tavaly parlagfűvel

Parlagfűmentesítés Magyarországon a számok tükrében

Hazánkban 5 millió hektáron található parlagfű, az erősen fertőzött terület nagysága 700 ezer hektár. Négy éve, 2004-ben 209 olyan nap volt, amikor a pollenkoncentráció mértéke 100-nál nagyobb volt légköbméterenként. Az ilyen napok száma 2007-ben 114-re csökkent. Szintén 2004-ben 785 volt a pollenkoncentráció legmagasabb mértéke, 2007-ben már csak 557, tehát a pollenkoncentráció három év alatt visszaesett. 2004-ben 90-120 napig tartott, míg a bejelentéstől számítva megkezdődött a parlagfű kaszálása, 2007-ben ez az idő már csak 4-6 nap volt.

szennyezett területek miatt. Péterfia Éva elmondása szerint sok helyen csak akkor kezdenek el kaszálni, amikor meglátják a növényvédelmis szakembereket. A jövőben már cégeket is köteleznek parlagfűirtásra, például úgy, hogy egy építkezést pályázaton elnyerő vállalatnak kötelessége a beépítendő terület kaszálása.

A költségvetésben 2004 óta létezik elkülönített keret parlagfűmentesítésre. Ez az összeg néhány százezer forintos eltéréssel minden évben nagyjából azonos, idény 860 millió forint. Ehhez hozzá kell még venni a közmunka-programok költségvetésének egy részét, mivel ilyen típusú foglalkoztatással is küzdenek a parlagfű ellen.

Mit szól hozzá?

Péterfia Éva, a Parlagfűmentes Magyarországért tárcaközi bizottság elnöke: Nem mindegy, hányszor kaszáljuk a parlagfüvet. Ha lekaszáljuk, a gyom még nem pusztul el, ezért egy évben többször is kaszálni kell. Azt kell elérni, hogy a földben található parlagfűmagkészlet csökkenjen, így nem terjedhet a gyomnövény.

Orosz Sándor, az MSZP képviselője: Saját telkén mindenkinek magának kell lekaszálnia a parlagfüvet, ha ezt valaki nem teszi meg, kényszerkaszálást kell elrendelni. A legjobb módszer gyökerestül kihúzni a növényt. Az utóbbi évek felvilágosító kampányának és munkájának köszönhetően mára a parlagfű a második legelterjedtebb gyom lett, míg korábban a leggyakoribb volt.

Fák és gyomok - allergiát okozó növények Magyarországon

A legveszélyesebb, pollenallergiát okozó gyomnövény a parlagfű. Az egész országban elterjedt, utak mentén, parlagokon, földeken, építkezések területén található leginkább. Amerikából származik, de az egész Földön elterjedőben van. A füvek közé tartozó erős allergén többek között a perje, az angolperje és a csenkesz. Mind a három elterjedt az egész országban, réteken, legelőkön találkozhatunk velük. A fák között is vannak allergének, ilyen például a nyír. Ez a legsúlyosabb allergiát okozó fa. Hegyvidéki erdőirtásokon, lápterületeken, de kertekben és parkokban ültetve is gyakori.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva