Hírek

2008.07.08. 17:04

Kevesebb széndioxidot, több gabonát

Kedden megállapodtak a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G8-csoport állam- és kormányfői Japánban: 2050-ig a felére csökkentik a széndioxid-kibocsátásukat.

F. K.

Ezúttal az ülésen utolsó alkalommal résztvevő George Bush amerikai elnök is hajlandó volt a kompromisszumra, igaz a Fehér Ház közleményben sietett kiemelni, ez nem kötelező érvényű szerződés, hanem „csak” célkitűzés. A klímavédelmi megállapodás mellett az elitklub résztvevői még az energiahordozók és az élelmiszerek áremelkedésének visszafogását is megtárgyalják. Az unió soros elnöki posztját betöltő Nicolas Sarkozy és európai kollégái olyan, több milliárd euró értékű alap létrehozását javasolták, amely segítségével a legszegényebb országok és egyes segélyszervezetek a világpiaci áraknál olcsóbban vásárolhatnának élelmiszert. Japán sajtóértesülések szerint a stratégiai olajtartalékokhoz hasonlóan gabonakészletek felhalmozásáról is megegyeztek.

Nem sikerült azonban kedden megállapodásra jutni a G8 csoport bővítéséről. Párizs és London legalább Brazíliát, Indiát és Kínát szeretné beszuszakolni a nagyhatalmak közé, az Egyesült Államok és Japán pedig mereven elutasít minden bővítési kísérletet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva