Hírek

2008.07.21. 13:37

Kína és Oroszország 40 éves határvitát zárt le

Negyvenéves határvitát zárt le Kína és Oroszország azzal, hogy hétfőn Pekingben Szergej Lavrov orosz és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter aláírta a két ország határáról szóló megállapodás kiegészítő jegyzőkönyvét. A dokumentum a két ország közötti keleti határvonalat érinti.

mti

A China Daily című angol nyelvű lap értesülése szerint a most született egyezség értelmében Oroszország 174 négyzetkilométernyi területet ad vissza Kínának: Jinlung (Yinlong) szigetét (orosz nevén: Tarabarov), valamint a Hejhsziace (Heixiazi, azaz a Nagy-Usszuri sziget felét. A két terület Kína északkeleti részén fekszik, az Amur és az Usszuri folyók találkozásánál.

Vlagyimir Putyin korábbi orosz elnök 2004-ben írt alá határmegállapodást Kínával. Lavrov a mostani aláírás alkalmából úgy nyilatkozott, hogy az államhatár most már egész hosszában kijelölt.

Kína és Oroszország között az utóbbi években erősödtek a diplomácia kapcsolatok, részben azért, mert így kívánnak szembeszállni a világban tapasztalható növekvő amerikai befolyással. Peking igyekszik hozzáférni az orosz olaj- és gázlelőhelyekhez, és továbbra is nagy vásárlója az orosz haditechnikának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva