Hírek

2008.07.05. 08:33

Kiss Péter és Dusan Caplovic találkozója

A miniszterelnökök hivatalos találkozóját megelőzően több olyan, a bizalmi viszonyokat építő informális megbeszélésre kerül sor, amelyek elvezetnek egy legmagasabb szintű tárgyaláshoz - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter szombaton Pilisszántón, miután találkozott Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettessel.

MTI

A Miniszterelnöki Hivatal vezetője és szlovák partnere a Magyarországi Szlovákok Napja alkalmából találkozott. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Dusan Caplovic hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a politikusok még inkább megértsék egymást és elősegítsé  a Duna mindkét oldalán az állampolgárok jobb életét. Ezáltal a kisebbségeink jólétét is elősegíthetjük - tette hozzá.

A szlovák miniszterelnök-helyettes elmondta: a szlovák kormány kisebbségekkel és etnikumokkal foglakozó tanácsa határozata alapján levelet írnak valamennyi szlovák kiadónak a földrajzi nevek kétnyelvű használatáról a tankönyvekben és a segédanyagokban. Leszögezte: "mindketten azért vagyunk itt, hogy kezet adjunk egymásnak és ne a médián át üzengessünk olyan dolgokat, amelyek az emberi elmének ellentmondanak." Dusan Caplovic igen hasznosnak nevezte a találkozót és meghívta Kiss Pétert Szlovákiába a Szent István ünnepek alakalmából egy hasonló megbeszélésre.

Kiss Péter elmondta: a legutóbbi miniszterelnöki találkozón a felek 14 pontban állapodtak meg a két országot érintő közös fejlesztésekről. Ezek a célkitűzések időarányosan teljesültek. A fejlesztések között szerepelnek az Ipoly hidak, a Kassa-Miskolc autópálya építésének előkészítése, valamint mindaz a közös feladat, ami összeköthet bennünket fizikailag is - mondta a kancelláriaminiszter. A két politikus részt vett a helyi katolikus templomban a Magyarországi Szlovákok Napja alkalmából tartott ünnepi szertartáson.

Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettessel. MTI Kiss Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva