Hírek

2008.07.21. 18:53

Kondorosi Ferenc kormánybiztos a városőrségekről

Egyperces interjú a tervezett városőrségek felállításáról az illetékes kormánybiztossal

Maros László

- Miért nem lehet megalapítani az önkormányzati rendőrséget ebben a ciklusban?

- Mert szükség lenne kétharmados törvények, a rendőrségi és az önkormányzati törvény módosítására. Nem látok sok esélyt arra, hogy erről ötpárti megegyezés szülessen.

- A polgárőrségekre alapozva, jogkörüket kibővítve nem lehet létrehozni a városőrségeket?

- Nem, elképzelésem szerint az önkormányzati rendőrségeket a közterület-felügyelet bázisára kell építeni. A polgárőrségek jól működő egységek, lelkes, a legkülönbözőbb foglalkozást űző emberekkel. De a városőrségnek a rendőrséghez hasonlóan hivatásszerűen kell majd működni, ahol ellentétben a polgárőrséggel nem az önkéntes áldozatvállalás számít.

- Vagyis ők fizetést és bővebb jogkört kapnának?

- Igen. Egyenruhájuk lenne, de lőfegyvert nem viselnének, csak gumibotot. A településeken helyben mutatkozik meg, melyek azok a feladatok, amelyekre nagyobb figyelmet kell fordítani. Lehet ez közrendvédelem, településtisztaság vagy környezetvédelem. S mivel a városőrök intézkedhetnének is, tudniuk kell, hogyan járnak el a polgárok jogait is tiszteletben tartva.

- A rendőrségi létszámhiány okozta feszültséget enyhítené a városőrségek megalakulása?

- Ezt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, de szem előtt kell tartani, hogy a városőrség nem lehet alternatívája vagy konkurenciája egy jogállamban az erős, integrált rendőrségnek. Annak csak kiegészítője lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva