Hírek

2008.07.05. 16:20

Könnygáz a melegfelvonuláson

Több tucatnyi sérült, negyven őrizetbe vett ellentüntető, kiégett és megrongált rendőrautók, megvert és megtámadott politikusok. Röviden ez a mérlege a szombati Meleg Büszkeség Napi felvonulásnak.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Leginkább háborúhoz hasonlított az idei melegfelvonulás
[/caption]Tavaly is én tudósíthattam a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták Meleg Méltóság napi budapesti felvonulásáról. Ha jól emlékszem, akkor minimum kétezren vettek részt az eseményen, és legalább tíz buszról, kamionról szólt a zene. A több napja tartó uszítás és megfélemlítés miatt a szombati menethez – az Erzsébet tértől az Andrássy úton a Hősök teréig – már csak legfeljebb ezren csatlakoztak a szimpatizánsokkal együtt és mindössze két busz araszolgatott a tömeg elején, illetve végén. Utóbbi is az SZDSZ Új Generáció teherautója volt.

„Jó buli lesz, csak kevesen vannak. Így nehezebb lesz célozni. A liberálisok buszát azonban biztos, hogy leköpöm” – fogadkozott az egyik ellentüntető a kordonon kívül. Ugyanis a vonulás útvonalát végig kordonnal biztosították a nagy erőkkel jelenlévő rendőrök. Az Erzsébet téren két órával a felvonulás kezdete előtt több mint 20 csapatszállító teherautó, mintegy 50 rendőrségi mikrobusz és járőrautó várakozott, a tér közelében vízágyú és több száz, védőpajzzsal felszerelt rohamrendőr állt. A rendőrség helikopterrel is ellenőrizte a környéket. „Magyarországnak cselekedetben, politikai nézetben és gondolatokban is változtatásra van szüksége, elég volt a félelemből és a gyűlöletből, a Meleg Méltóság Napja a magyar méltóság napja” – jelentette ki Szetey Gábor volt személyügyi államtitkár a 13. alkalommal rendezett felvonulás megnyitóján.

A volt politikus, aki egy évvel ezelőtt államtitkárként nyíltan felvállalta homoszexualitását, úgy fogalmazott: olyan közemberekre van szükség, akik kiállnak igazukért, megvédik értékeinket, mert Magyarországnak európai és demokratikus országként el kell fogadnia a másikat. Ugyanakkor elmondta azt is: azért távozott a politikából, mert nem lát esélyt Magyarország változására. „Sokan vannak ellenünk, de ők a jobb Magyarországgal állnak szemben, és a Meleg Méltóság napja nem a Magyar Gárda meneteléséről, szélsőségesek gondolatairól szól, hanem arról, hogy melegnek, romának, zsidónak lenni nem választás kérdése, viszont sorsunkat magunk irányítjuk” – mondta Szetey Gábor. Rajta kívül még két közéleti személy jelent meg: Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő és Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő.

Ezután elindult a menet az Andrássy úton, amit kordonok és kettős rendőrsorfal védett. Ennyi sem volt elég. Az ellentüntetők a keresztutcákból tojásokkal, paradicsommal, sörösdobozokkal, krumplikkal, kövekkel, petárdákkal és kutyaürülékkel dobáltak és agresszíven rázták a kerítést. Sokan a homoszexuálisokat gyalázó táblákat tartottak. A környék szórakozóhelyei megteltek az érdeklődőkkel. A felvonulók olyan világhírű művészek portréit vitték, akik nyilvánosan vállalták másságukat. Sokan transzparensekkel, szivárványszínű napernyőkkel meneteltek. Az első Molotov-koktél az Oktogonnál robbant, ami felgyújtott egy rendőrségi kisbuszt. A legerősebb támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A Hősök tere előtt a rendőrök biztonsági okokból megállították a Meleg Méltóság Menetét, a felvonulók a tervezettől eltérő útvonalon, mellékutcákon keresztül érték el az 56-osok terét. A Műcsarnok mögötti részen az ellentüntetők megtámadták a melegfelvonulás résztvevőit, Molotov-koktélokkal és petárdákkal dobálták őket. A kordonokat teljesen szétverték a tüntetők, akiket a rendőrök több irányba oszlattak vízágyút és könnygázt is használva. A rettegő homoszexuálisokat végül kisföldalattival menekítették ki a rendőrök. „Jó buli volt, csak rövid! Kár, hogy nem jöttetek el!” – mesélte telefonon barátjának az egyik ellentüntető.

Szeteyt és Lévait megtámadták, Horn Gábort megverték

Megverték Horn Gábor liberális politikust a melegfesztivál után. A politikus az Indexnek elmondta, hogy a Városligeten keresztül hagyta el a fesztivál helyszínét, amikor három suhanc körbefogta. Először csak szidták, majd elkezdték köpködni, sörrel locsolni, aztán adtak neki három pofont. Végül talált egy motoros rendőrt, de ő ott akarta hagyni, aztán civil ruhás nyomozók beültették egy rendőrautóba, és elhajtottak. Ugyancsak megtámadták a melegfelvonulás után Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselőt és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt. Lévai Katalin elmondta, hogy Szetey Gáborral együtt egy rendőrautóban hagyták el az 56-osok terét, miután véget ért a Meleg Méltóság Menete. Az ellentüntetők felismerték őket és rátámadtak a járműre. A rendőrautó ablakát beverték. Az autóban tartózkodók közül senki nem sérült meg. Az európai parlamenti képviselő elképesztőnek nevezte a Budapesten "uralkodó lincs- és pogromhangulatot". Hozzátette: döbbenetes volt átélni a tojás- és kőzáport, a fizikai támadásokat. Szégyen, hogy egy európai országban ilyesmi megtörténhet - jelentette ki Lévai Katalin. Hozzátette: a történtekről levélben tájékoztatja az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőségét, illetve a melegjogokkal foglalkozó szervezet irányítóját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva