Hírek

2008.07.24. 10:49

Közvetlen környezetéből buktatták le Karadzsicsot?

Az egykori belgrádi rendőrfőnök szerint Radovan Karadzsicsot közvetlen környezetéből árulhatta el valaki, így ő kaphatja meg a rekordösszegű, 6,6 millió dolláros nyomravezetői díjat.

Europress-összeállítás

Meg nem erősített hírek szerint az egykori boszniai szerb vezető hollétéről az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségén keresztül kapott információt a szerb kormány.

Karadzsics egyébként késleltetni próbálja kiadatását. A háborús bűnökkel vádolt egykori politikus ügyvédje közölte, a lehető legkésőbbi időpontban nyújtja be fellebbezését. Szakértők szerint a jövő héten így is kiadhatják Hágának. Karadzsics célja valószínűleg az, hogy a tárgyalást 2010-ig elhúzza. A nemzetközi törvényszék mandátuma ekkor ugyanis lejár.

Egy másik hágai vádlottól, Ratko Mladictól származó értesülés alapján találták meg és tartóztatták le a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt - írta a brit Telegraph című lap internetes kiadása.

Ratko Mladic, az egykori boszniai szerb hadseregparancsnok azért szolgáltatott információt valamikori politikai vezetőjéről, hogy elodázza saját elfogását és hogy elkerülje kiadatását a hágai Nemzetközi törvényszéknek - értesült a Telegraph.co.uk.

A lap egy meg nem nevezett, a német szövetségi hírszerzéshez (BND) közel álló forrásra hivatkozik.

A Telegraph szerint Mladicnak eltökélt szándéka, hogy ha egyszer elfogják, ne az ENSZ-törvényszék ítélkezzen felette, hanem Belgrádban állítsák bíróság elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva