Hírek

2008.07.21. 18:55

Kuruc, partizán, nácivadász

Magyarországon egyre több a szélsőséges honlap, bár a Kuruc.info már hetek óta nem üzemel. A szélsőséges honlapok szerkesztése és működtetése profi módon történik.

Ambrus Vilmos

Korlátlanul magyar, korlátlanul antifasiszta - így aposztrofálják magukat egyes hazai szélsőséges honlapok. Nem nehéz kitalálni, hogy a "Korlátlanul magyar" a már nem üzemelő Kuruc.info jelzője, korlátlanul antifasisztának pedig a Partizaninfo nevű oldal hívja magát. Szélsőséges honlapok ugyanis mindkét oldalon vannak: legismertebb talán a Kuruc.info, ami például számos, rendszerint zavargásba torkollott esemény szervezésével vált ismertté, de léteznek éppen a szélsőjobbos honlap mintájára létrejött, kvázi ellenhonlapok. Ilyen az Igazkuruc, a Partizaninfo, vagy a legújabb, a Nacivadasz.

E honlapok egymás reakciójaként szerveződnek, legalábbis nyitóoldalunkon ez olvasható. "A Partizaninfo egy, az interneten terjedő szélsőjobboldali nézeteket terjesztő website-ok ellenpólusaként, spontán szerveződött non-profit szövetség weboldala." (Partizaninfo) "Ezt a lapot, a Magyarországot élhetetlenné tevő soviniszta, háborús uszító bűnözői csoportok internetes garázdálkodása generálta. Ez a portál nem más, mint egy önvédelmi reakció." (Igazkuruc) Valóban spontán, természetes módon kialakuló társadalmi folyamat zajlik az interneten?

A Jobbik és a Magyar Gárda Pozsonyban

Informális beszélgetés zajlott a Jobbik, a Magyar Gárda és a cseh Nemzeti Párt képviselői között Pozsonyban - mondta lapunknak Vona Gábor, a Jobbik elnöke, de részletekről nem beszélt. Vona nem vett részt a találkozón, így még nem ismeri az ott történteket, maga is tájékoztatást vár a megbeszélésről. Kérdésünkre viszont elárulta, a Magyar Gárda is képviseltette magát a találkozón, a Jobbik részéről pedig a párt külügyi vezetője tárgyalt. Azt mondta, a környező országok hasonló szervezeteivel van kapcsolatuk, így a cseh párttal való találkozó nem kiemelkedő esemény a Jobbik életében.

Tamás Pál szociológus szerint félrevezető spontánnak nevezni az ilyen honlapok működését, ugyanis mind az üzemeltetés, mind a tartalom professzionális, és nem arról van szó, hogy néhány kamaszgyerekek kitalál valamit. "Ez a hálózat nem spontán, mert szervezők építik, fizetett aktivisták tartják fent" - mondta a szakember. Tamás Pál szerint egyelőre viszont nem tudható, hogy például a Nacivadasz mennyiben tekinthető a Kuruc.info ellenpólusának, és mennyiben blöff.

A szociológus megjegyezte: e honlapok tartalmuk szerkezetét egymástól veszik át, ezért van, hogy ellenségnek tartott személyek elérhetőségét, fényképét teszik nyilvánossá. Ami nálunk az interneten zajlik, világjelenség is egyben. Tamás Pál utalt rá, az Egyesült Államokban a szélsőjobb különösen aktív az interneten, mert úgy "nehezebb megfogni", könnyebben kibújhat a jogi ellenőrzés alól. Hasonló a helyzet Angliában és Németországban.

A szélsőséges honlapok közül a Kuruc.info néhány hete már nem olvasható. A magyar hatóságok kérésére hallgattatták el az Egyesült Államokban - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendvédelmi miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva