Hírek

2008.07.30. 18:43

Lakótelepről luxuscellába

Hosszúnak ígérkezik Radovan Karadzsics hágai tartózkodása. A volt boszniai szerb elnököt szerdán adta ki Szerbia az ENSZ jugoszláv háborús bűnöket vizsgáló bíróságának.

Gyükeri Mercédesz

Csütörtökön lesz Radovan Karadzsics első meghallgatása a hágai nemzetközi törvényszéken. A délszláv háború idején létrehozott boszniai szerb köztársaság valamikori elnökét szerdán szállították Hollandiába. A tervek szerint délután négykor kezdődő meghallgatás rövidnek ígérkezik; Alphons Orie holland vizsgálóbíró egyetlen kérdést tesz fel Karadzsicsnak: bűnösnek érzi-e magát az ellene felhozott 11 vádpontban. Jóllehet az

Koszovói útlevéllel, de hová?

Öt és fél hónappal függetlensége kikiáltása után Koszovó szerdán kiadta első útlevelét. Hasim Taci miniszterelnök Pristinában adta át az első úti okmányt, amelynek fedőlapján a Koszovói Köztársaság felirat olvasható albánul, szerbül és angolul. Kérdéses, hová lehet utazni az útlevéllel: nem tudni, hogy a Koszovó függetlenségét el nem ismerő országok elfogadják-e. Szlovákia már korábban jelezte: törvénytelennek minősül, ha valaki ilyen passzussal tartózkodik náluk. Koszovó 1999 óta – amikor Szerbia a NATO-csapásai nyomán elvesztette ellenőrzését a tartomány felett – az ENSZ ellenőrzése alatt állt, így a kétmilliós lakosság az UNMIK ENSZ-misszió által kiadott okmányokkal (netán korábbi, szerb útlevelével) utazhatott külföldre.

1992-1995 közötti boszniai háború idején elkövetett jogsértésekkel, így Szarajevó ostromával vagy a srebrenicai vérengzéssel kapcsolatos vádakat már évekkel ezelőtt megfogalmazta az ENSZ-testület, és 13 éves bujkálása során Karadzsics is tudomást szerezhetett róluk, mégis elég ideje marad a válaszadásra: a bíróságtól harminc napos gondolkodási időt kap majd.

A 63 éves volt pszichiáter-politikus idejét addig a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék scheveningeni fogdájában tölti. Valószínű azonban, hogy fogsága jóval hosszabbra húzódik – Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök 2006 márciusában bekövetkezett halálakor már majdnem hat éve volt a fogda lakója. A hágai törvényszék gyorsaságot ígért ugyan, ám Serge Branmertz főügyész tegnap felhívta a figyelmet: hónapokig is eltarthat, amíg a vád és a védelem is felkészül a per megkezdésére. Ezt maga Radovan Karadzsics fogja ellátni, akit hat fős, jogászokból álló csoport segít majd.

Nem kell azonban azt hinni, Karadzsicsra szomorú börtönélet vár: az újbelgrádi lakótelepi lakását felváltó, Hága fürdővárosi részében található egyszemélyes zárkájának ajtaja egész nap nyitva van. Ő és 37 lakótársa telefonálhat, tévét nézhet, de számítógép is található a cella íróasztalán. A börtön boltjában vásárlásra is nyílik módjuk, de van a fogdában edzőterem, konyha, játékterem és hitvesi szoba is. A hivatalos magyarázat: „a tárgyalásukra váró foglyok fizikai és mentális jóléte elsőrendű fontosságú”.

Zavargások Budapesten

Budapest tűnt fel a CNN belgrádi zavargásokról szóló tudósításában. A hírtelevízióban a Karadzsics kiadatása ellen kedd este szervezett tüntetés után kitört rendbontás képei mellett a tavaly március 15-én az Andrássy úton történt gyújtogatásokról mutattak felvételeket. A képsorokon magyar zászló, magyar rendszámú autó, sőt, a kisföldalatti egyik lejárata is feltűnt. A baki ellenére tagadhatatlan a hasonlóság: a vártnál jóval kevesebb, tizenötezer ember részvételével zajlott tüntetés után huligánok köveket és pirotechnikai eszközöket hajigáltak, a rohamrendőrök könnygázzal és gumilövedékkel válaszoltak. A mérleg: 46 könnyebb sérült, köztük 25 rendőr, egy spanyol tévé operatőre és a Beta szerb hírügynökség újságírója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva