Hírek

2008.07.12. 06:58

Lassan kezdjük elveszíteni minden önuralmunkat

A Psychological Science tudományos folyóirat egyik számában a torontói egyetem kutatói arról a kísérletükről számoltak be, melyben az alanyok önuralmát, vagyis annak megtartási képességét vizsgálták.

W. A.

A jelentkezőket egy erősen felkavaró film megnézése előtt arra kérték, próbáljanak meg majd uralkodni az érzéseiken. A film után egy szöveget olvastattak fel velük. A szövegben az egyes színeket eltérő festékkel nyomtatták a papírra, mint ahogy az betűvel le volt írva. Tehát ha leírták hogy piros, az kékkel volt nyomtatva. Ez a módszer komoly koncentrációt követel az olvasótól, mert az agy nehezen tudja összeegyeztetni, ha mást kell mondani, mint amit lát. Azok az alanyok, akik visszafojtották érzéseiket, nehezebben tudták teljesíteni a feladatot.

Az eredményeket egy számítógépes vizsgálat is alátámasztja. A kísérlet közben mérték az alanyok agyműködésének intenzitását. Akik a film közben uralkodtak magukon, később már csak mérsékeltebb agyműködésre voltak képesek. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy önuralmunk véges. Minél többet használunk fel belőle, annál kisebb feladatok is bonyolulttá válnak. A hétköznapokban pedig az élet olyan sok területén kell alkalmazkodni és uralkodni önmagunkon, hogy az emberek az alkoholba, a drogokba, vagy az evésbe menekülnek a feszültséget levezetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva