Hírek

2008.07.23. 18:41

Magát védi Karadzsics

Saját magát kívánja védeni Hágában Radovan Karadzsics – jelentette be ügyvédje. A 13 év után elfogott volt boszniai szerb elnök állítólag jövőre feladta volna magát.

Gyükeri Mercédesz

Hajvágást és szakálla leborotválását kérte a börtönben Radovan Karadzsics. A valamikori boszniai szerb köztársaság elnökének, a világ egyik legkeresettebb háborús bűnösének a jelek szerint elege van szokatlan külsejéből, pedig az hosszú időn keresztül biztosított számára nyugodt életet.

Az új Karadzsics, vagy hamis papírjain szereplő nevén Dragan Dabics komplett történetet kerített szokatlan külseje köré. Eszerint szőrzetén keresztül nyerte a kézrátételes gyógyító módszeréhez szükséges energiát. De nem állt meg itt a több száz fős hallgatóság előtt előadásokat tartó, cikkeket publikáló, de még egy internetes oldalt is fenntartó álguru: nyilvános szereplésein egy középkorú nőt mutatott be feleségeként. Hogy

Vádak Karadzsics ellen

A hágai törvényszék összesen 11 vádpontot sorolt fel Radovan Karadzsics ellen. A 1992-1995 közötti, becslések szerint százezer életet kioltó boszniai háború idején elkövetett háborús bűnök közül őt – illetve a boszniai szerb hadsereg főparancsnokát, Ratko Mladicsot – tartják felelősnek például Szarajevó több mint tízezer áldozatot követelő ostromáért, a srebrenicai enklávéban nyolcezer muszlim férfi és fiú kivégzéséért, bosnyákok kitelepítéséért, meggyilkolásáért.

Karadzsics mennyire biztos volt a dolgában, mutatja az is, hogy kedvenc, Bolondokházának nevezett kocsmájába nem csak inni járt le, de időről időre guszlicajátékával szórakoztatta a vendégeket, saját maga és jobbkeze, Ratko Mladics portréja alatt.

Míg a srebrenicai vérengzés másik felelősének tartott tábornok továbbra is bújkál, a fenti, kalandregénybe illő leírás főszereplőjét a nyomozók hasonlóan regényes körülmények között, egy buszról rángatták vissza előző életébe. Miután DNS-teszt is bizonyította, valóban Karadzsicsot fogták el, az ügyében eljáró bíróság engedélyezte hágai kiadatása megkezdését. Ügyvédje bejelentette: a határozat ellen az utolsó lehetséges időpontban, pénteken nyújtja be fellebbezését. Szvetozar Vujacsics ugyanakkor közölte: Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnökhöz hasonlóan Karadzsics is saját magát kívánja védeni a hágai nemzetközi törvényszék előtt – egy jogászcsapat segítségével. Az ügyvéd szerint Karadzsics jövő év elején feladta volna magát, a délszláv háborús bűnösöket vizsgáló hágai törvényszéknek ugyanis december 31-ig minden ügyét át kell adnia a nemzeti bíróságoknak.

A többek között népirtásért és emberiesség elleni bűntettek miatt körözött volt pszichiáter-politikus letartóztatását nem csak Bosznia-Hercegovinában ünnepelték, de nyugati vezetők is örömmel vették a hírt, hozzátéve, remélik, Mladics elfogása sem várat sokáig magára. A BBC szakértői ugyanakkor figyelmeztetnek: ez Karadzsicsénál jóval bonyolultabb lehet, hiszen a volt tábornoknak még mindig jó kapcsolatai vannak a szerb katonai vezetés köreiben. Másfelől azt is kevesen tartják valószínűnek, hogy Karadzsics csupán Mikulás-szerű külsejének köszönhette, hogy 13 évig nem leltek a nyomára.

Zavargások Belgrádban

Kedd éjszakára feloszlatták Belgrádban a Radovan Karadzsics kiadatása elleni tüntetés után kitört zavargást. A szerb fővárosban félszáz radikális fiatal bútorokkal, kövekkel, petárdával támadt a rendőrökre, akik több tüntetőt őrizetbe vettek. A jelentések szerint senki nem sérült meg. A belgrádi tiltakozók között megjelent Luka Karadzsics, a volt elnök testvére és Alekszandr Vusics, a Szerb Radikális Párt főtitkára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva