Hírek

2008.07.07. 17:08

Már a Merkúr sem a régi, zsugorodik a bolygó

Egy mérfölddel, jó másfél kilométerrel összezsugorodott a Merkúr létezése óta - számították ki kutatók a bolygó mellett januárban elhaladt Messenger amerikai űrszonda felvételei alapján.

BAMA

Az okokat azzal magyarázzák, hogy a Merkúr magja kihűlése során kisebb lett, és ez idézte elő a bolygónak az összehúzódását is. A Merkúr egyenlítői átmérője majd ötezer kilométer, így egy ilyen méretű összezsugorodás elenyésző, mégis figyelemreméltó jelenség.

A Merkúrnak a szó hagyományos értelmében nincs légköre, mivel a közeli Nap forró sugárzása elfújna minden gáz halmazállapotú anyagot. A bolygóból szilikon-, nátrium- és ionizált vízből álló, elektromosan töltött atomrészecskék áramlanak ki a világűrbe. E részecskéknek jelentős részét a Merkúr mágneses mezeje befogja. A kiáramló anyagot főként a bolygó tömegének hatvan százalékát kitevő belső mag generálja, amely ily módon jelentős hatással van a Merkúr környezetére, és a maghűlés nagymértékben hozzájárult a talajfelszíni alakzatok kialakulására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva