Hírek

2008.07.11. 18:39

Már kevésbé szeretjük az EU-t

Elégedetlenek az Európai Unióval (EU) és borúlátóak a magyarok. Nem számítunk sok jóra a gazdasági helyzet alakulását és a munkavállalási lehetőségeket illetően sem.

Ambrus Vilmos

Elkészült az Európai Bizottság legújabb, tavasszal végzett felmérése az EU-ban élők véleményének alakulásáról. Az Eurobarometer legfrissebb helyzetértékelését bemutató pénteki konferencián elhangzott: a magyarok hangulata továbbra is a legrosszabbak között van az unió tagjai és tagjelölt államainak sorában, és még a korábbi eredményekhez képest is romlott idén tavaszra. Borúlátásban csak a bolgárok előznek meg minket. És hogy folytassuk a sort: a hazai gazdasági élet alakulásában és a munkavállalási lehetőségekben is pesszimisták vagyunk, a megkérdezettek kevesebb mint 10 százaléka számít kedvező gazdasági változásokra. A magyarok szerint egyértelműen rosszul alakulnak a dolgok az országban: a válaszolók 79 százaléka szerint ez így van, ugyanakkor a többi EU-s ország átlaga ebben a kérdésben csupán 45 százalék, vagyis a tagországok polgárai nem tartják annyira rossznak országuk helyzetét, mint mi.

Visszaesett Magyarország uniós tagságának korábban pozitív megítélése is. A magyarok alig több mint harmada gondolja úgy, hogy az ország számára előnyös volt a csatlakozás. Érdekes módon ennek némileg ellentmond, hogy a felmérés során megkérdezettek még mindig nagy arányban nyilatkoztak úgy, hogy megbíznak az Európai Unióban. Az EU-s tagság legnagyobb előnyeként azt értékeljük, hogy az unió új munkalehetőségeket teremt, míg leginkább a magyarok döntésekbe történő beleszólásának arányával vagyunk elégedetlenek. Az csak a második az EU-t negatívan értékelő okok sorában, hogy a tagság csökkenti a magyarok életszínvonalát.

Legnagyobb arányban egyébként a tanulók - 55 százalékban - és a szellemi szabadfoglalkozásúak elégedettek az EU-s tagsággal, míg annak ellenzői a nyugdíjasok és a fizikai munkások, náluk az arány 32, illetve 30 százalék. Az Eurobarometer felmérése azt is vizsgálta, hogy milyen a lakosság bizalma a különböző intézmények iránt. Ebből Magyarországra nézve az a következtetés vonható le, hogy csökkent a rendőrségbe vetett bizalom, de bizalomvesztés történt a hadsereg és az igazságszolgáltatás tekintetében is. Arra a kérdésre, hogy mit jelent, mit ad az Európai Unió, nálunk is és a többi tagállamban is legtöbben úgy válaszoltak, az utazás, a tanulás és a munkavállalás szabadságát.

A közvélemény-kutatás vizsgálta azt is, milyen országokkal bővüljön adott esetben az EU. Itt a legszembetűnőbb különbség az európai és a magyar közvélemény között az, hogy a magyarok 80 százaléka támogatná Horvátország EU-tagságát, a többi tagállam azonban csak 52 százalékban ért ezzel egyet. Magas az aránya viszont mind a magyar, mind az európai közvéleményben a Svájc, Norvégia és Izland tagságát támogatóknak. Jellemző, hogy e három ország eddig nem jelezte csatlakozási szándékát, és kevésbé lelkesek a csatlakozni kívánó országokkal szemben.

Mit szól hozzá?

Kovács László EU-biztos:

Szögezzük le: Magyarország egyetlen problémája sem az EU-s tagság következménye. Az Európai Unióról alkotott vélemény nagyban függ a saját élethelyzet alakulásától - aki elveszti a munkahelyét, az negatívabban ítéli meg az EU-t. Az uniónak polgárai számára jobb életet, nagyobb biztonságot és több szolidaritást kell nyújtania.

Almássy Kornél, az MDF alelnöke:

Sokkolóak a magyar mutatók, bár az nem újdonság, hogy mi vagyunk a legpesszimistábbak. Ám ezen túl is komoly gond van Magyarországon. A magyarok nem látják a kiutat, a felelős politikusok sem tudják megmondani, mikor lábal ki az ország ebből a helyzetből.

Szögezzük le: Magyarország egyetlen problémája sem az EU-s tagság következménye. Az Európai Unióról alkotott vélemény nagyban függ a saját élethelyzet alakulásától - aki elveszti a munkahelyét, az negatívabban ítéli meg az EU-t. Az uniónak polgárai számára jobb életet, nagyobb biztonságot és több szolidaritást kell nyújtania.

Almássy Kornél, az MDF alelnöke:

Sokkolóak a magyar mutatók, bár az nem újdonság, hogy mi vagyunk a legpesszimistábbak. Ám ezen túl is komoly gond van Magyarországon. A magyarok nem látják a kiutat, a felelős politikusok sem tudják megmondani, mikor lábal ki az ország ebből a helyzetből. Európai Unió -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva